Govor

Igor Peček

Spoštovani članice in člani komisije, vabljeni in ostali prisotni lepo pozdravljeni!

Pričenjam 21. redno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel eno opravičilo in sicer se seje komisije ne more udeležiti poslanka mag. Alenka Bratušek, na seji pa kot nadomestni član, gospod Jože Lenart, s Poslanske skupine LMŠ nadomešča poslanca gospoda Roberta Pavšiča.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniško določenem roku nisem prejel predlogov za spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAČETEK POSTOPKA ZA IZBIRO REVIZORJA ZA RAČUNSKO SODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda, ste prejeli predlog sklepa, št. 450-02/21-0026/0001, z dne 24. 8. 2021.

K tej točki je bila vabljena generalna sekretarka Državnega zbora, gospa Uršula Zore Tavčar, bi pa rad pojasnil, zakaj to točko dajemo na dnevni red. Namreč, Zakon o računskem sodišču v drugem odstavku 31. člena določa, da računovodske izkaze Računskega sodišča revidira revizijska gospodarska družba, ki jo izbere Državni zbor na predlog telesa, ki je pristojno za nadzor proračuna in drugih javnih sredstev.

V skladu s tem predlagam, da komisija sprejme predlagani sklep o začetku postopku za izbiro revizorja za Računsko sodišče Republike Slovenije za leto 2020, s katerim bi komisija generalno sekretarko Državnega zbora pozvala, da izvede vse potrebne postopke po Zakonu o javnem naročanju za izbiro revizijske gospodarske družbe, ki bo izvedla revizijo računovodskih izkazov Računskega sodišča za leto 2020, komisija pa bo potem na podlagi izvedenega postopka, po Zakonu o javnem naročanju, Državnemu zboru predlagala revizijsko gospodarsko družbo, ki bo revidirala računovodske izkaze Računskega sodišča Republike Slovenije.

Želi kdo o predlaganem sklepu razpravljati? (Ne.) Ugotavljam, da ne, zato zaključujem razpravo in prehajamo na odločanje o predloženem sklepu, ki se glasi:

»Komisija za nadzor javnih financ poziva generalno sekretarko Državnega zbora, da opravi vse potrebne postopke po Zakonu o javnem naročanju za izbiro revizijske gospodarske družbe, ki bo v skladu z drugim odstavkom 31. člena Zakona o računskem sodišču, izvedla revizijo računovodskih izkazov Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020. Komisija za nadzor javnih financ bo na podlagi izvedenega postopka po Zakonu o javnem naročanju, predlagala Državnemu zboru revizijsko gospodarsko družbo, ki bo revidirala računovodske izkaze Računskega sodišča Republike Slovenije za leto 2020.«

Želi kdo razpravljati o predlogu sklepa? Morda obrazložiti glas? (Ne.) Zato prehajamo na glasovanje o predlogu sklepa. Glasujemo.

Kdo je za? (8 članov.) Kdo je proti (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlagani sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – POROČILO O OPRAVLJENIH POSTOPKIH INŠPEKCIJSKEGA NADZORA NAD PORABO SREDSTEV DRŽAVNEGA PRORAČUNA V OBDOBJU 1. 7. DO 31. 12. 2020, EPA 2066.

Komisija bo poročilo obravnavala kot matično delovno telo, v skladu s četrtim odstavkom 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Poročilo je Vlada Republike Slovenije poslala na podlagi 106. člena Zakona o javnih financah.

K tej točki so bili vabljeni mag. Andrej Šircelj, minister za finance, ki pa se je opravičil - z nami je gospa državna sekretarka, mag. Šteblaj -, Urad za nadzor proračuna in Ministrstvo za finance.

Želi morda besedo predstavnica ministrstva? (Da.)

Gospa državna sekretarka, izvolite, imate besedo.