Govor

Miran Ačko

Spoštovani predsednik, spoštovane poslanke in poslanci, gospod minister, direktor Veterinarske uprave in seveda vsi predstavniki ministrstva in uprave! Hvala za vabilo.

Veterinarska zbornica Slovenije je podala pripombe na predlog zakona. Veterinarska zbornica se načeloma s predlogi ministrstva strinja. Smo pa podali predloge, ki, na žalost, niso bili upoštevani. In sicer smo želeli – pa bom pojasnil samo ključne -, da se doda kot prepovedano dejanje vzreja funkcionalno nezdravih živali. Gre seveda za pasme, kar v tem trenutku ni bilo regulirano. V trenutno veljavni različici ni člena, ki bi opredeljeval vzrejo funkcionalno zdravih živali, upoštevajoč tudi zahteve glede dobrega počutja živali. Na področju vzreje psov in mačk prihaja do tako imenovane ekstremne vzreje - torej selekcije na določen izgled, na primer, potlačen gobec, sploščen hrbet, izbuljene oči, kožne gube, okrogla lobanja – do te mere, da to povzroča trpljenje živali. Do povečanega povpraševanja po tovrstnih živalih prihaja zaradi pomanjkanja osveščenosti ljudi in pomanjkanja natančnejše regulative. Z vzrejo nezdravih fenotipov in genotipov sta resno ogrožena zdravje in dobrobit živali. Te živali imajo namreč resne težave z dihanjem, očmi, kožo in naravnim vedenjem, nekatere so nezmožne gibanja, parjenja in rojevanja po naravni poti. Pojavlja se potreba po posodobitvi nekaterih vzrejnih standardov in selekcijskih kriterijev ter zakonske regulative glede tako imenovane nezdrave vzreje. Zato predlagamo, da se vzreja funkcionalno nezdravih živali obravnava kot mučenje živali in temu ustrezno sankcionira. To je eden od naših predlogov, ki pač v celem postopku ni bil upoštevan.

Naslednji predlog, ki smo ga tudi predlagali, da morajo skrbniki psov in mačk zagotoviti redni letni pregled svojih živali. To utemeljujemo z dejstvom, da se velikokrat zgodi, da te živali niso ustrezno pregledane, živijo v neustreznih razmerah, in s tem se omogoča tudi nenadzorovano širjenje zoonoz, kot so ehinokokoza in ostale parazitoze, leptospiroza. Z rednim letnim pregledom psov in mačk pa bi zagotovili tudi aktivno spremljanje določenih dermatofitoz, predvsem pri mačkah. Seveda bi bil to učinek tudi na dobrobit živali. S tem bi ozaveščali lastnike psov in mačk o aktivnem odgovornem lastništvu psov in mačk; odkrivali bi zgodnje zanemarjenosti živali v zdravstvenem in psihološkem smislu; odkrivali bi stare poškodbe, ki so posledica pasjih bojev; odkrivanje pretirane rabe, to pomeni prekomernega obremenjevanja psičk s prezgodnjim in pogostim parjenjem; ozaveščali bi lastnike o pomeni vzreje določenih pasem, se pravi, to, kar smo govorili prej, brahicefaliki; ozaveščalo bi(?) lastnike o pomenu pravočasne sterilizacije psov in mačk in ozaveščanju lastnikov o prednosti kastracije psov in mačk zaradi lažjega obvladovanja živali, števila živali in zmanjševanja števila neželenih kotitev.

To sta dva poglavitna predloga, ki menimo na Veterinarski zbornici, da bi bilo smiselno jih umestit v zakon in jih ustrezno regulirat. Načeloma z vladnim predlogom, pa se Veterinarska zbornica strinja.

Hvala lepa.