Govor

Edvard Paulič

Spoštovani! Začenjam 30. sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Lepo pozdravljam vse vabljene in ostale prisotne!

Imamo dve pooblastili za nadomeščanje, in sicer: poslanec Ljubo Žnidar iz Poslanske skupine SDS nadomešča poslanca Bojana Podkrajška, poslanec Dušan Šiško iz Poslanske skupine SNS pa poslanca Janija Ivanušo.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali, druga obravnava,

2. pobude in vprašanja članov odbora.

Ker včeraj do 12. ure nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZAŠČITI ŽIVALI, DRUGA OBRAVNAVA.

Odbor je matično delovno telo, predlagateljica predloga zakona pa je Vlada.

K obravnavi te točke sem vabil: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Zakonodajno-pravno službo, Državni svet, Veterinarsko zbornico Slovenije in Kmetijsko-gozdarsko zbornico Slovenije. Naknadno smo povabili še predstavnike Društva za zaščito konj in Združenje mestnih občin Slovenije. Prosim vabljene, da se pri svoji uvodni predstavitvi omejite na približno pet do šest minut.

S sklicem seje ste prejeli predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pripombe Združenja oskrbnikov slovenskih zavetišč, mnenje Skupnosti občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, mnenje Mestne občine Maribor in mnenje Mestne občine Žalec. Naknadno ste prejeli še amandmaje Poslanske skupine SD, amandmaje poslanskih skupin SDS, SMC in Nova Slovenija, pregled amandmajev, na podlagi katerega bomo delali in pa odgovor Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na mnenje Zakonodajno-pravne službe. Danes na klop pa ste prejeli še predlog za amandma odbora, ki ga je vložila Poslanska skupina Levica.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in pa glasovanje o členih predloga zakona in vloženih amandmajih, ter o morebitnih predlogih za amandmaje odbora.

Preden pa dam besedo ministru, imam še eno pooblastilo in sicer, iz kvote Poslanske skupine LMŠ na tem odboru, bo na tem odboru prisotna poslanka Tina Heferle.

Besedo dajem torej gospodu ministru.

Dr. Podgoršek, izvolite.