Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni na sejo ter ostali prisotni, lepo vas pozdravljam na današnji 15. redni seji odbora.

Obveščam vas, da so zadržani in da se seje ne morejo udeležiti zaenkrat naslednji člani odbora: Branko Simonovič in pa dr. Franc Trček. Zaenkrat na seji nadomestil nimamo. Tako da smo pač prisotni vsi ostali.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: prvič, Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, to je druga obravnava; in pa stalna točka, razno. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo tako na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU,

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložil Državni svet. Na spletni strani Državnega zbora ste prejeli tudi gradivo k tej točki dnevnega reda. Objavljeno je še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 11. 8. 2021, Zakonodajno-pravna služba je z nami tudi danes, mnenje vlade z dne 17. 7. 2020, tudi predstavniki vlade so z nami.

V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji poslanski skupin SDS, NSi in SMC in popravka amandmajev k 3. členu in za novi 3.a člen tista nomotehnične narave. O nekaj amandmajih ste obveščeni tudi sedaj oziroma jih prejemate na klopi, tako da, aha, to je že, in sicer eden je predlog za amandma odbora, in sicer k 1. členu, k 3. členu je pa s strani predlagatelja Poslanske skupine LMŠ.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona in vloženih amandmajih. Odboru kot vedno predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o vloženih amandmajih, nato pa glasovali še o vseh členih skupaj. Ali temu kdo nasprotuje? Ne. Potem bi nadaljevali po tem predlogu.

In sedaj dajem besedo predlagatelju predloga zakona, državnemu svetniku, gospodu Danijelu Kastelicu, ki ga najprej prav lepo pozdravljam, se mu zahvaljujem za angažma v imenu tistih, ki jih obravnavamo danes, in vam dajem tudi besedo.

Izvolite.