Govor

Blaž Pavlin

Članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam! Začenjam 29. sejo Odbora za pravosodje.

Ob začetku seje vas prosim, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo in nosite zaščitne maske.

Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: mag. Dejan Židan, ki nadomešča mag. Meiro Hot iz Poslanske skupine SD, Boris Doblekar, ki nadomešča Evo Irgl iz Poslanske skupine SDS.

Ker k dnevnemu redu seje nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je ta določen, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O DELOVNIH IN SOCIALNIH SODIŠČIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Miho Kordišem in je bil 10. 6. 2021 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo še: mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. 8. 2021, mnenje Vlade z dne 15. 7. 2021, mnenje Sodnega sveta z dne 6. 7. 2021, skupno stališče reprezentativnih delodajalskih organizacij z dne 1. 7. 2021, pripombe Združenja svetov delavcev Slovenije z dne 16. 7. 2021, pripombe sindikalnih central z dne 16. 7. 2021 in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 7. 9. 2021. Danes smo prejeli še dopis Vrhovnega sodišča z dne 8. 9. 2021.

V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi.

K tej točki dnevnega reda so bili s sklicem seje vabljeni: predlagatelj, skupina poslank in poslancev, prvopodpisani Miha Kordiš, Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet in Vrhovno sodišče, ki pa sta svojo udeležbo na današnji seji opravičila, Gospodarska zbornica Slovenije, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Združenje svetov delavcev Slovenije. Na predlog Poslanske skupine Levica sem vabil še Konfederacijo sindikatov 90 Slovenije, Delavsko svetovalnico, Konfederacijo sindikatov Pergam ter Konfederacijo sindikatov javnega sektorja.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi pa bomo glasovali o vseh členih predloga zakona skupaj. Ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Besedo dajem predstavniku predlagateljev Mihi Kordišu za dopolnilno obrazložitev členov predloženega zakona. Še pred tem pa bi prebral še eno pooblastilo, in sicer mag. Andrej Rajh na današnji seji nadomešča Mašo Kociper iz Poslanske skupine SAB. Izvolite besedo za predstavitev predloga zakona.