Govor

Blaž Košorok

Hvala lepa za besedo, predsedujoči.

Spoštovane poslanke in poslanci, minister, ostali vabljeni, lepo pozdravljeni!

Mislim, da je minister Vizjak v uvodu lepo zapopadel celotno strukturo, piramidalno, od zgoraj navzdol, kako država namerava oziroma katere so tiste ključne teme, ki jih bomo ne samo v času našega predsedovanja, ampak tudi kasneje zasledovali; govorimo o zakonodajnih, od COP do širokega in pomembnega paketa za nadaljevanje, torej Fit for 55, do dveh ključnih dokumentov, ki jih država ima sprejeta, to sta pa NEPN in dolgoročna podnebna strategija Slovenija oziroma Strategija o razogljičenju, dva ključna dokumenta, dva pomembna dokumenta, ki vsebujeta vse to, kar takšni dokumenti pač morajo vsebovati. Problem pa je, da moramo vsi skupaj zagotoviti izvajanje teh sprejetih dokumentov; vsakršno spreminjanje dokumentov vsake toliko časa, prilagajanje, pač ne bo dovolj. Treba je izvesti vse ukrepe, ki so predvideni, oziroma vse projekte, ki so predvideni. Nenazadnje že sama Uredba o upravljanju energetske unije v svojem prvem odstavku 14. člena govori o tem, kako in na kakšen način se dokument kot NEPN v Evropski uniji spreminja. Torej, prva sprememba je leta 2023 oziroma 30. junija 2023, naslednja čez 10 let, leta 2030 in 2033. Obstoječi NEPN, kot sem rekel, vsebuje višje cilje zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, predvsem tudi v sektorju NEETS, glede na trenutno veljavne cilje na ravni Evropske unije. Tudi NEPN, kot veste, vsebuje ambicioznejše cilje tudi na področju energetske učinkovitosti, govorimo o vsaj 35 % te višje učinkovitosti, ki je nad ciljem, mimogrede, ravni Evropske unije, ki je 32,5 %. Zaradi tega je, kot sem rekel uvodoma, treba zagotoviti njeno izvajanje oziroma izvajanje tega sprejetega ukrepa oziroma tega dokumenta. V skladu z vsemi najnovejšimi znanstvenimi dognanji in tudi v skladu z višjimi cilji Evropske unije, ki prihajajo, bomo pristopili k novelaciji NEPN. Ampak v skladu s tem, kar je nekako v časovnici, nekje v prvem polletju naslednjega leta, začenjamo s postopki novelacije tega ključnega dokumenta.

Tudi v okviru zelenega dogovora Evropske unije, tudi povišanih ciljev zmanjševanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030 vsaj za 55 % na ravni Evropske unije, je, kot je omenil minister Vizjak, Evropska komisija 14. julija 2021 predstavila ta sveženj zakonodajnih sprememb Fit for 55 oziroma Priprave na 55, če se lepo slovensko izrazim, s katerimi se bomo v času našega polletnega predsedovanja intenzivno ukvarjali; teh 12 svežnjev bo še kako vplivalo na naša življenja.

Pogajanja glede predlogov se šele začenjajo. Konec leta 2022 oziroma 2023, kar sovpada z novo novelacijo NEPN, lahko pričakujemo sprejetje vseh relevantnih aktov, tudi glede posodobitve trgovanja z emisijskimi kuponi, razdelitve bremen, višji cilji za obnovljive vire energije, energetske učinkovitosti in tako naprej. Predvsem pa tudi, kot že omenjeno, v sektorju prometa in višjih ciljev, kar se tiče rabe tal in podobnega, kar bo seveda upoštevano pri novelaciji NEPN.

Postopki za osvežitev strokovnih podlag za izvedbo celovite presoje vplivov na okolje bodo pričeti v letu 2022, kar je bilo tudi zagotovljeno v evalvaciji priprave NEPN, ki je tudi že dostopna na naših spletnih straneh. Mi smo po izdelavi NEPN pristopili k oceni, kako je bil ta potek projekta narejen, kakšne so tiste pridobljene izkušnje in priporočila za posodobitev NEPN v bodoče. In ta ključna priporočila za izboljšanje načrtovanja v bodoče oziroma priprave in izvedbe NEPN in celovite presoje okolja smo nekako strnili v štiri točke oziroma v tri točke, torej, ohraniti in nadaljevati dialog na vseh ravneh, vključno z aktivnostmi energetskega in podnebnega opismenjevanja splošne javnosti in vseh zainteresiranih deležnikov; potem, da moramo ohraniti to dobro prakso oziroma jo nadaljevati, predvsem z neko močno strokovno skupino, nek konzorcij institucij, ki je že zdaj sodeloval pri pripravi predloga posodobitve, oziroma močno strokovno skupino konzorcija za izvedbo celovite presoje vplivov na okolje; pa seveda pravočasno – to je ključno – pristopiti k strateškemu načrtovanju za izvedbo priprave predloga posodobitve NEPN. Tako je nekako časovnica, ki jo imamo zapisano, je nekje do marca naslednje leto, ko načrtujemo, da bi bilo s temi postopki treba nadaljevati in v skladu z dokumentom oziroma z uredbo, da pridemo s posodobitvijo do prve polovice leta 2023 do izdelave novega, noveliranega nacionalnega energetskega programa.

Hvala lepa.