Govor

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi, cenjeni gostje!

Pričenjam 45. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam.

Glede na to, da smo prvič skupaj po počitnicah ugotavljam, da ste vsi zdravi, spočiti, in da je veliko energije v vas za delo, ki nas čaka v jesenskem času. Obveščam vas, da opravičenih za današnjo sejo ni. Z pooblastili pa na današnji sejo sodeluje naš poslanski kolega Janez Moškrič, ki nadomešča kolega Leona Merjasca iz Poslanske skupine SDS. Poslanska kolegica Mojca Škrinjar nadomešča poslanskega kolega Borisa Doblekarja iz Poslanske skupine SDS. Poslanski kolega Jože Lenart nadomešča Roberta Pavšiča iz Poslanske skupine LMŠ in vse tri prav lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red.

1. točka – Skrb vzbujajoče ugotovitve najnovejšega poročila medvladnega Odbora za podnebne spremembe pod okriljem Združenih narodov za Republiko Slovenijo. Ker do pričetka seje nisem prejel nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo torej na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA – NA SKRB VZBUJAJOČE UGOTOVITVE NAJNOVEJŠEGA POROČILA MEDVLADNEGA ODBORA ZA PODNEBNE SPREMEMBE POD OKRILJEM ZDRUŽENIH NARODOV ZA REPUBLIKO SLOVENIJO.

Navedeno problematiko bomo obravnavali na podlagi zahteve poslanskih skupin SAB, LMŠ, ES, Levica in nepovezanih poslancev za sklic nujne seje odbora z dne 13. 8. 2021, ki je objavljeno na spletni: strani Državnega zbora. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: v imenu predlagatelja poslanec mag. Andrej Rajh; predsednik Vlade, gospod Janez Janša; Ministrstvo za okolje in prostor; Ministrstvo za infrastrukturo; Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano; nevladni laboratorij za zdravje in okolje in hrano; dr. Lučka Kajfež Bogataj, klimatologinja; Taj Zavodnik, Fokus društvo za sonaravni razvoj; Inja Nej Štritih, okoljevarstvenik. Naknadno, 27. 8. 2021, sta bila pa še povabljena Rok Novak – Inštitut Jožef Štefan in dr. Matjaž Ličer – Agencija Republike Slovenije za okolje.

Prehajamo na obravnavo navedene zadeve. Želi predstavnik predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev k zahtevi? Naš poslanski kolega mag. Andrej Rajh, izvolite.