Govor

Damir Orehovec

Predsedujoča, hvala lepa za besedo.

Spoštovani varuh in seveda spoštovani vsi poslanci in ostali gostje!

Naj povem, da na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport smo torej temeljito proučili poročilo Varuha človekovih pravic in pa seveda priporočila, ki iz tega izhajajo. Naj na začetku povem, da na določena vprašanja povezana s konkretnimi primeri na ministrstvu, se odzivamo sproti. Z dopisi glede na postavljene roke, dopuščam tudi možnost, da kdaj kakšen rok tudi nismo upoštevali oziroma ga nismo pravočasno odgovorili. Potrudili se bomo da v nadaljevanju tega se ne bo dogajalo. Prav tako tekom leta se torej / nerazumljivo/ organizirajo tudi tematski sestanki tako z varuhom in pa seveda z ostalimi deležniki, ki so povezani s temi priporočili, ki jih varuh da.

Torej priporočila varuha in njegova, torej poročilo in njegova priporočila so nam seveda v pomoč pri iskanju določenih rešitev in prizadevanju za delovanje, torej boljše delovanje sistema vzgoje in izobraževanja. Jaz mislim, da je vseeno ne glede na to, da marsikaj še ni realizirano oziroma, da se tudi kdaj ne strinjamo in da je tudi nekatere stvari so vseeno realizirane, lahko ocenim, da je naše sodelovanje zgledno. Naj pa povem tudi to, da bo odziv na torej poročilo varuha podala Vlada in znotraj tega bo tudi odgovor, konkretni odgovori tudi na naš del. Mogoče vzpostavim zgolj nekaj stvari, ki se mi zdijo mogoče v teh hipu pomembnejša, pa potem v kolikor bodo še vprašanja, lahko tudi odgovorim. Vseeno se mi zdi, da je v letu 2020 smo naredili eno pomembno stvar in sicer, bil je v Državnem zboru sprejet Zakon o obravnavi otrok in mladostnikov s čustvenimi in vedenjskimi težavami. To je tudi problematika na katero je opozarjal varuh in mislim, da je kar nekaj let trajalo, da smo prišli do tega, tako da se zdaj ureja področje, ki prej nekako sploh ni bilo zakona in ni bilo urejeno. Moram povedati, da se v tem letu od kar je manj kot leto, torej vlagamo napore, da se ta zakon tudi implementira in so že dobri odzivi. Predvsem bi rad povedal, da je tukaj pomembno to, da ta zakon na nek način spodbuja to, da delujemo preventivno, da vključitev v zavod ne pride, če je le možno, da se pred tem vključijo vsi deležniki, akterji v to, da se torej reši to že, ali v, če gre že v obdobju vrtca predvsem pa v obdobju osnovne šole. Seveda otroci s posebnimi potrebami so zelo ranljiva skupina. Naj mogoče že tudi v tem hipu povem, da na ministrstvu zelo intenzivno pripravljamo predlog zakona, krovnega, spremembo in sicer, pravzaprav nov zakon, ki bo sodoben in bo obravnaval otroke s posebnimi potrebami. Torej je že s strokovnjaki, nekaterimi smo že stvar pripeljali do tega, da bo lahko v kratkem času tudi šel v javno razpravo in verjamem, da bomo o tem lahko razpravljali tudi tukaj v Državnem zboru, mislim bomo, prav gotovo. To je ena stvar.

Druga stvar. Mogoče področje Romov. Naj povem, da smo tudi tukaj sledili priporočilom varuha in smo v letošnjem letu pripravili pravilnike, ki uvajajo romskega pomočnika, tako na področju vrtcev kot na področju osnovnih šol. Gre za to, da se predvsem tam kjer so romska naselja, vzpostavi nek stik med šolo in romskimi vasmi z željo, da seveda pridejo otroci čim prej, se vključijo torej v vrtce in pa seveda, da redno obiskujejo šolo in pa seveda predvsem to, da so v šoli uspešni in seveda glede na to, da se pripravlja tudi strategija, romska, nova, da se potem tudi uspešno končajo osnovnošolsko izobraževanje in se vključijo v srednješolsko in seveda bi si želeli, da se v veliki meri tudi na koncu zaposlijo.

Poleg tega smo podporno še spremenili pravilnik, ki omogoča krajše programe za vključitev v vrtce. S tem bi želeli tudi ne samo romskim, ampak tudi vsem otrokom, ki se do začetka šolanja ne vključijo v osnovno šolo, da se tudi recimo lahko v 240 urnem programu na nek način predvsem pri romski populaciji srečajo s slovenskim jezikom, socializirajo, itd.

Potem mogoče izpostavim problematiko, ki je povezana s srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo. O tem je bila tudi dva meseca ali tri mesece nazaj seja odbora. Moram reči, da seveda dokončne rešitve za to šolo še ni, seveda pa je ministrstvo, Vlada, torej nastavila program kako se bo to uresničilo. Naj povem, da se je vmes zgodilo tudi to, da se je šola kjer so sedaj, torej srednja ekonomska, zaradi nekih posegov v soseščini posedla, da je bila problematika v tem, da bi torej se lahko zgodilo, da pouka v začetku šolskega leta ne bi mogli tam izvajati. Naj vse skupaj obvestim, da so gradbena dela bila pravočasno izvedena, da se je pri pridobivanju različnih potrdil mogoče malo zataknilo, da je prvi teden bil pouk organiziran na drugačen način kot običajno, da pa danes že poteka pouk normalno na lokacijah kjer ta šola, na vseh treh lokacijah kjer šola domuje.

Ker je to poročilo obsežno, ker je veliko stvari notri, mogoče še samo to, da smo v tej zgodbi Covida, se trudili, da bi tudi, ko je bilo izobraževanje na daljavo, da bi vsem omogočili enake možnosti. Ni samo torej Vlada bila tista, ki je tukaj pomagala, seveda so tudi vse nevladne organizacije pristopile k temu pomoči, predvsem pri zagotavljanju tudi tehničnih, torej računalnikov in printerjev. Je pa res, da dostopnost mogoče, kar pa ni v naši domeni, zaradi teh tako imenovanih sivih lis mogoče ni bila popolna za celo državo, smo pa tam tudi organizirali način kako bi naj ta pouk tam potekal in smo seveda šole, posamezne, so dobile nalogo, da tistim učencem, dijakom, to dostavijo na drugačen način. Tako, da imeli možnost za izobraževanje.

Sami ste tudi omenili, torej je pomenil varuh, da smo uresničili tisto kar je Ustavno sodišče naložilo, v zvezi z javnimi ali zasebnimi šolami. To je bilo v letošnjem leto z novelo zakona ZOFVI. In pa mogoče tudi kar se tiče toplega obroka, ste že sami povedali, in pa mogoče še samo, če pokomentiram to v zvezi z visokošolskim vpisom. Mi smo za letošnje leto naredili tako, da je uvedeno samo elektronsko vročanje preko portala EVŠ. Seveda bo pa ministrstvo proučilo tudi potrebe po roku za zapolnitev še prostih vpisnih mest, tako kot je bilo leto 2018 po ukinitvi tega tretjega prijavnega roka 2017, tudi če seveda bo za to obstajala potreba.

Mogoče toliko za zdaj, pa potem, če bo potrebno, se še oglasim kasneje.

Hvala lepa.