Govor

Spoštovani! Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam!

Pričenjam 21. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: Mateja Udovč in jo nadomešča Gregor Perič, Aljaž Kovačič je na letnem dopustu, Ferenc Horváth službeno odsoten, Luka Mesca nadomešča Nataša Sukič. To je za enkrat vse kar se tiče opravičil.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora:

1. točka dnevnega reda - 26. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020. Zainteresirano delovno telo je Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

2. točka - Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Smo pri 1. TOČKA DNEVNEGA REDA - 26. REDNO LETNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020.

V zvezi s to točko ste prejeli poročilo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Včeraj, dne 14. 9. 2021, pa ste prejeli še povzetek dela varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020. K tej točki dnevnega reda so vabljeni: Varuh človekovih pravic, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Državni svet. Obravnava bo potekala na podlagi prvega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Odbor bo navedeno točko obravnaval kot zainteresirano delovno telo, matično delovno telo je Komisija za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, ki bo poročilo obravnavala na svoji seji in pripravila poročilo s priporočilom za sejo Državnega zbora Republike Slovenije. Poročilo se obravnava po enofaznem postopku.

Glede na področje dela, ki ga pokriva odbor, se bomo v predstavitvi poročila in kasneje v razpravi skušali predvsem osredotočiti na področje, ki je v pristojnosti našega odbora.

Besedo dajem Varuhu človekovih pravic, gospod Peter Svetina.

Izvolite.