Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni in ostali prisotni, prav lepo pozdravljeni na današnji 56. nujni seji odbora.

No, sicer ne dolgo nazaj smo bili tudi skupaj, včeraj, tako da ni ravno dolgo, kar se nismo srečali. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora in sicer; dr. Franc Trček in pa Branko Simonovič. Zaenkrat nimam nadomestnih članov s pooblastili. V primeru, da do tega pride – aha, a so, evo. Jih že imam. In sicer z nami je namesto naše kolegice Ive Dimic, vodja Poslanske skupine Nove Slovenije Jožef Horvat, prav lepo pozdravljen. Namesto – to pa, no, to pa smo že povedali opravičila. Tako, dr. Franc Trček, kot gospod Branko Simonovič sta službeno odstotna. Toliko zaenkrat. V primeru, da bo še kakšno pooblastilo, ga bom seveda prebrala.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red; predlog zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031, in sicer druga obravnava. Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem seje.

Zato prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O ZAGOTAVLJANJU FINANČNIH SREDSTEV ZA INVESTICIJE V SLOVENSKO ZDRAVSTVO V LETIH 2021 DO 2031, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlade in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

V zvezi s to točko dnevnega reda imate tudi še nekaj dodatnih gradiv; mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 9. 9. 2021, mnenje Združenj občin Slovenije z 28. 7. 2021, stališče Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije z 8. 9. 2021, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo, invalide, z dne 10. 9. 2021. Seveda pa tudi samo zahtevo za sklic poslank in poslancev za izredno sejo Državnega zbora, ki je bila vložena dne 3. 9. 2021. Vloženih imamo nekaj amandmajev in sicer so amandmaji Poslanskih skupin tako imenovane koalicije, kar je v bistvu vložena samo k 2. členu in pa amandmaje k 1., 2., 3. in 4. členu, ki so ga vložile Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica in SAB. Imate tudi pregled amandmajev, tako da upam, da vam bo v pomoč.

Kot rečeno, imamo tudi nekaj vabljenih, ki bojo tudi dobili besedo. Tako pričenjam obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru kot pravzaprav skoraj vselej, tudi tokrat predlagam, da bi razpravljali o vseh členih združeno, v skladu s prvim odstavkom 128. člena poslovnika in potem po opravljeni razpravi bi glasovali o vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Ne vidim, tako da bomo potem nadaljevali po tem sistemu.

In uvodoma, dovolite, da dam kar besedo predstavniku Ministrstva za zdravje in sicer državnemu sekretarju, mag. Robertu Cuglju. Boste kar začeli s prezentacijo? Okej, v redu. Preden vam dam besedo, imamo nadomeščanje in sicer dr. Franca Trčka bo nadomeščal gospod Jani Prednik, dobrodošel.

Izvolite, državni sekretar, beseda je vaša.