Govor

Vasko Simoniti

Hvala lepa.

Torej najprej bi na začetku povedal sledeče. Torej, da se te nujne seje za kulturo sklicujejo precej pogosto in v zadnjem letu jih je bilo 40, od tega je bilo 30 nujnih. In ta seja je bila sklicana v petek. Smo bili pripravljeni, torej kljub temu, da smo imeli ogromno dela. Minister ima veliko dela in danes bom jaz po eni uri to zapustil, ker imam druge opravke. Vsekakor sem pa prišel, ker mislim, da bi morali, torej predvsem pozivam poslance koalicije, ker ostali ne bodo prisluhnili, da je treba definirati pojem nujna seja zaradi tega, da se ta pojem vendarle opredeli. Ker ta poljubnost je seveda do določene mere za ljudi, ki so zelo zaposleni, in ministri so po navadi zelo zaposleni zlasti v tem jesenskem času, torej precej nadležno oziroma prihaja do seveda časovnih stisk, ki ne omogočajo, da se minister ustrezno pripravi. Ker po poslovniku morate za redne seje, mora biti sklicano vsaj 14 dni prej, kar je dovolj, da je ustrezno človek pripravljen in da seveda lahko pelje.

Ta seja o neonacizmu je vsekakor, o neonacizmu, tako kot je imenovana, torej je vsekakor seveda dobrodošla, absolutno se s tem strinjam. In bi bilo dobro, da se sploh o sovražnem govoru in o totalitarnih zločinskih sistemih enkrat spregovori tudi v parlamentu na izredno široki seji vseh poslancev in seveda tudi širše zainteresirane javnosti, da pride do nekih stvari, da bi se jih vendarle lotili na način in da bi presegli in prenehali s tistim, kar je gospa poslanka v svojem govoru govorila, o nedopustnem govoru in o zadevah, ki se nanašajo na družbenopolitične sisteme pravzaprav, ki so zločinski, kot vemo, komunizem, fašizem in pa nacizem in še marsikateri drugi. Vsekakor bi bilo to izredno dobrodošlo. To, da je toliko sej za kulturo, seveda je poklon kulturi, da je potrebna, da je nujna, da se moramo zavedati tega in da je kultura vezana seveda tudi na kulturo govora, kulturo spomina in kulturo spominjanja. In je to seveda vsekakor dobrodošlo, da se tudi v parlamentu govori na najširši ravni zares, ne pa za piar, kako bi rekel, in za iskanje neke pozornosti v javnosti, ampak so to, kot je bilo rečeno, zelo resna vprašanja. in včasih seveda se prekucnejo v mejo agresivnosti, najrazličnejših podtikanj, klevetanj in seveda podobnih stvari. Tako, da bi prosil, da se drugič seveda tudi za sejo za Odbor za kulturo pravočasno smo opozorjeni, povabljeni in seveda bomo tudi ustrezni pripravljeni, tako da bomo lahko z veseljem sodelovali tudi v teh resnih zadevah in tudi resno nanje se pripravili in odgovorili.

Kar zadeva zdaj same teme, ki je bila rečena, moram reči, da je gospa poslanka povedala tudi nekatere stvari že, ki smo jih mi navedli v našem odgovoru. Nekaj med njimi je tudi seveda stvari, ki ne držijo in ki se govorijo seveda o zadevah, da je bilo to društvo, bi človek rekel, financirano, se je tako pojavljalo. To je lagala tudi javno torej predsednica te nazadnjaške stranke Združene liste ali kako se imenujete … / nemir v dvorani/

No, kaj? Kako? A lahko govorim ali ne?