Govor

Hvala lepa, Violeta.

Prehajamo torej na določitev dnevnega reda današnje seje. Seja je bila sicer sprva sklicana, kot veste, za petek 10. septembra 2021 in nato preložena na današnji dan. S sklicem seje, ki ste ga prejeli 6 septembra, ste prejeli tudi naslednji dnevni red, ki obsega eno samo točko, in sicer Neonacizem ni v javnem interesu. ker je seja sklicana na podlagi zahteve in ni bil podan predlog za umik podpore zahtevi, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NEONACIZEM NI V JAVNEM INTERESU.

Naj povem, da so bili na sejo vabljeni: mag. Meira Hot, predstavnica vlagateljev zahteve; dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo; Marjan Dikaučič, minister za pravosodje; Peter Svetina, Varuh človekovih pravic; predstavniki Aktiva delavk in delavcev v kulturi; ter Mirovni inštitut. S strani vabljenih so se opravičili: Marjan Dikaučič, minister za pravosodje, ki je posredoval opravičilo v svojem imenu in imenu državnega sekretarja.

S sklicem seje ste prejeli naslednje gradivo: zahteva za sklic skupne nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter Odbora za kulturo poslanskih skupin SD, LMŠ, Levice, SAB in nepovezanih z dne 2 septembra 2021, kar je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem.

Začenjam z obravnavo te točke in zato prosim predstavnico vlagateljev zahteve mag. Meiro Hot, da pove nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic te seje.

Meira, izvoli.