Govor

Andrej Černigoj

Spoštovani gospod predsednik, hvala za besedo. Spoštovana gospa predsednica, spoštovani državni sekretar, kolegice in kolegi ter ostali prisotni. Dovolite mi, za začetek, ker je to prva skupna seja v jesenskem terminu to se pravi seja Odbora za zadeve Evropske unije in Odbora za zunanjo politiko da sem mogoče na začetku malce širši in se spomnim preteklega dogodka v začetku septembra, to je najprej strateški forum Bled.

Naj povem in naj poudarim, da je to bil pomemben dogodek v regiji po mojem mnenji in po mnenju tudi mnogih diplomatov v Sloveniji in v tujini. Vrhunec diplomacije ne samo slovenske diplomacije ampak tudi evropske. Naj še enkrat poudarim, najboljšo udeležbo do sedaj, čeprav vsi vemo tukaj v Državnem zboru, da v tem času potekajo dvojne volitve v veliki državi v Nemčiji in Franciji, ampak tudi ogromno diplomatov je bilo s teh omenjenih držav. Na tem mestu, tudi sam sem se ga udeležil in sem bil zelo, čeprav sem se teh dogodkov večkrat udeležil, tudi sam sem bil presenečen nad prisotnostjo diplomatov s celotnega Evrope in tudi širše, zato bi rad na tem mestu pohvalil celotno Ministrstvo za zunanje zadeve, ministra, generalnega sekretarja strateškega foruma gospoda Petra Grka, vse slovenske diplomate in diplomatke, vse mlade in pa predvsem vse mlade, ki so nesebično pomagali predvsem pa nosijo v srcu ta čut do slovenske diplomacije in verjamem, d bo ta mladi rod ponesel slovensko diplomacijo še na višjo raven v sami prihodnosti.

Na drugem mestu bi rad pohvalil tudi slovensko predsedstvo oziroma slovensko predsedovanje. Ni tudi v poletnem času ni zamrlo, ampak je bilo zelo dejavno in izjemno in to nam priznavajo tudi tuji diplomati širom Evrope.

No sedaj se pa vrnimo k sami točki tega dnevnega reda. Jaz moram reči, da je zame sem par točk je izjemno pomembnih in imam tudi nekaj vprašanj. Predvsem se bom ustavil odnosi med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. Tukaj me zanima trenutno stanje. Koliko sem sam seznanjen v bistvu Velika Britanija s tem ni zadovoljna, bi želela ponovno odpreti pogajanja, ampak tukaj bi jaz rad poudaril stališče samo moje osebno stališče, upam, da je tudi to stališče Evropske unije. Tukaj Evropska unija mora biti enotna, mora zahtevati,d a se trenutno sporazum udejani, čeprav vsi vemo, da v tem času v tem covidnem času, ko je covid 19 nevidni sovražnik najbolj pomemben na žalost ta sporazum malček stoji. Jaz bi želel čim prejšnje implementacije, ker vemo, da tisto območje med Severno Irsko in Irsko zna biti zelo živo, zelo tudi hitro lahko kaj eskalira.

Jaz si ne želim, da se bi zgodovina tam na tistem območju ponovila, ne želim si, da bi bili priča kakšnim dejanjem kot smo jim bili deležni nekaj dni nazaj v Sloveniji. Zaradi tega me zanima, kakšna bo drža Republike Slovenije tudi kot predsedujoče, kako bo vodila ta pogajanja, kakšne v bistvu cilje si bo zadala, da do konca leta nekako izpelje. Tukaj imam, to se pravi odnosi med Evropsko unijo in Združenim Kraljestvom.

Druga zadeva, ki se meni zdi zelo pomembna in ste tudi sami omenili gospo državni sekretar je v bistvu konferenca o prihodnosti Evrope. Tukaj me veseli, da smo presegli nekatera začetna nesoglasja, da konferenca teče in pozdravljam vse aktivnosti, ki se v tej smeri dogajajo. Tukaj moram poudariti, da se je lepo videlo v bistvu nekako željo samopromocije enega politika, ki je hotel nekako to konferenco speljati na voj mlin. Vsi vemo tukaj in zaradi tega bom šel mogoče preveč at persona, da me veseli, da se je ta gospod belgijski politik …………… tudi malček umiril in malček več kot bi se reklo energije vložil v samo konferenco ne pa v samopromocijo sebe.

Veseli me, da se bo tudi na samem Svetu začelo pogovarjati stabilizacijsko pridružitvenem procesu držav Zahodnega Balkana. Tudi sama konferenca na Bledu je bila temu namenjena in upam, da je Evropa videla in tudi spoznala, da čakanje in puščanje teh držav v čakalnici brez pravih političnih razlogov ni dobro. Ni dobro za Zahodni Balkan pa da ni dobro tudi za celotno Evropsko unijo.

In ne nazadnje zelo se mi zdijo pomembne zakonodajno načrtovanje evropske komisije za prihodnost. Tukaj vidimo, da si Evropska unija in s tem tudi Slovenija in vse države članice zadale zelo pomembno nalogo, zelo ambiciozno nalogo. V bistvu samo če preletimo teh šest naslovov, evropski zeleni dogovor evropski zeleni dogovor, jaz mislim, da tukaj od evropske komisije pa tudi od nas samih veliko pričakujemo. Evropa pripravljena na digitalno dobo, tukaj ne smemo pozabiti, da Slovenija se tudi z novim ministrom za digitalizacijo pripravila in upam, da bo orala ledino na tem področju.

Gospodarstvo za ljudi, to kar delamo v Sloveniji zelo dobro glede na situacijo in covidne razmere, ki so zelo opustošile gospodarstvo ne samo v Sloveniji ampak tudi širom Evrope in celo po celem svetu lahko vidimo, da smo na področju gospodarstva sedanja vlada in tudi z ukrepi, ki smo jih sprejeli v tem Državnem zboru zelo približali gospodarstvo za ljudi in ne nazadnje močnejša Evropa v svetu. Zavedamo se tudi s pritiski in širitvijo Kitajske diplomacije ugotavljamo, da Evropa mora postati močnejša velesila.

In za konec še dve točki, spodbujanje evropskega načina življenja. Mi Evropejci premalo smo ponosni na svoj način življenja, premalo ga poudarjamo in tukaj tudi pozdravljam sedaj predsednico komisije, ki je v svojem mandatu tudi nekako postavila komisijo na tem področju.

In nova spodbuda za evropsko demokracijo ter iz aktualnih razmer so področja pa kjer so že stalnica zadnji dve leti, kar pa tudi pozdravljamo.

Gospod državni sekretar, najlepša hvala, tukaj se vam bom že vnaprej zahvalil za vaše odgovore in ne nazadnje, zadnjo vprašanje, sami ste povedali, da se je Švica na referendumu odločila nekako ne tako hitro približevati Evropski uniji pa me zanima, če se mogoče na gospodarskem področju ta švicarska odločitev kaj pozna, predvsem s strani Evropske unije. Najlepša hvala za odgovore.