Govor

Igor Peček

Lepo pozdravljeni članice in člani komisije, ostali prisotni.

Pričenjam 31. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ. Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel eno opravičilo, in sicer se seje ne more udeležiti poslanec Luka Mesec. Na seji pa kot nadomestni člani s pooblastili sodelujeta: gospod Jani Ivanuša, ki nadomešča poslanca gospoda Zmaga Jelinčiča iz Poslanske skupine SNS; in pa mag. Andrej Rajh, ki nadomešča poslanko mag. Alenko Bratušek iz Poslanske skupine SAB.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA – ŠKODLJIVE POSLEDICE POLITIČNEGA KADROVANJA IN SUMI KLIENTELISTIČNEGA VPLIVANJA NA POSLOVNE ODLOČITVE V PODJETJIH S KAPITALSKO NALOŽBO DRŽAVE.

Poslanske skupine SD, LMŠ, SAB in NP so 10. 9. 2021 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovile zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli zahtevo poslanskih skupin SD, LMŠ, SAB in NP s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. Dne 1. 10. 2021 ste kot dodatno gradivo v varovani predal sistema Udis prejeli tudi revizijsko poročilo Računskega sodišča z naslovom: Učinkovitost poslovanja Slovenskega državnega holdinga d. d. pri upravljanju kapitalskih naložb. To je označeno z varstvom podatkov. Celotno revizijsko poročilo z zakritimi varovanimi podatki je dostopno tudi na spletnih straneh Računskega sodišča Republike Slovenije. V zvezi s tem vas vljudno prosim, da med razpravo upoštevate predpise s področja varstva podatkov ter me vnaprej opozorite, v kolikor bi želeli razpravljati o varovanih podatkih, saj bi bilo v tem primeru sejo potrebno zapreti za javnost. Sam bom to med razpravo naredil težje oziroma bo že prepozno. Gradivo obsega 180 strani in v vsebini je veliko število podatkov, ki je označeno z oznako poslovna skrivnost.

Na sejo so bili vabljeni: Jani Prednik v imenu predlagateljev zahteve; Janez Janša, predsednik vlade, ki se je opravičil; mag. Andrej Šircelj, minister za finance, ki se je tudi opravičil; z nami pa je državna sekretarka na Ministrstvu za finance, mag. Maja Hostnik Kališek; Karmen Dietner, predsednica nadzornega sveta državnega holdinga, ki se je tudi opravičila in tudi poslala pojasnilo, ki ste ga članice in člani komisije preko sistema Udis prejeli dne 6. 10. 2021; dr. Janez Žlak, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga; Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča; z nami je kot predstavnica mag. Maja Biblija, vrhovna državna revizorka; in pa dr. Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. V nadaljevanju bodo besedo dobili predstavniki vabljenih in nato sledi razprava članic in članov komisije. Zato zdaj na začetku najprej dajem besedo predstavniku predlagatelja.

Kolega Jani Prednik, izvolite.