Govor

Aleš Mihelič

Hvala lepa predsednik za besedo. Spoštovane poslanke, poslanci, cenjeni kolegi z Ministrstva za infrastrukturo in pa predstavniki družbe DARS.

Novela zakona o cestninjenju, ki je bila sprejeta v lanskem letu je v 34. členu določila, da se cestninjenje vozil do 3500 kg največje dovoljene mase z elektronsko vinjeto začne izvajati s 1. decembrom 2021. Družba DARS je že v začetku septembra 2021 objavila javni razpis za izbiro izvajalca za vzpostavitev in delovanje elektronske vinjete. V roku za oddajo ponudb je prejela tri ponudbe, pri čemer sta bila zoper odločitev družbe DARS o izbiri izvajalca na DK-om vložena dva revizijska zahtevka o katerih je DK-om odločil 10. maja 2021. Revizijska zahtevka obeh predlagateljev sta bila zavrnjena kot neutemeljena.

Zaradi vloženih revizijskih zahtevkov je prišlo do zamude pri sklenitvi pogodbe z izbranim izvajalcem, zato sistema elektronske vinjete ni več mogoče v celoti vzpostaviti v roku, ki ga določa Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o cestninjenju, to je 1. decembrom 2021.

Glede na vse aktivnosti, ki so potrebne za uvedbo elektronske vinjete bo izbrani izvajalec do 1. decembra 2021 vzpostavil cestninjenje za letno in pol letno elektronsko vinjeto. Gre za dolgoročne vinjete, ki jih uporabljajo zlasti pogosti uporabniki cestninskega omrežja, pri čemer je treba upoštevati, da so letne vinjete za leto 2021 veljavne do 31. januarja 2022, zato je za pričakovati, da se bodo ti uporabniki v večini primerov odločili za nakup letne elektronske vinjete ob izteku veljavnosti letnih vinjet za leto 2022.

Ob upoštevanju dejstva, da so pol letne vinjete predvidene zgolj za motorna kolesa in da se lastniki motornih koles praviloma odločijo za njihov nakup v pomladnih mesecih ni pričakovati posebnega interesa za njihov nakup v zimskih mesecih. Izbrani izvajalec bo uspel zagotoviti celovit in učinkovit nadzor nadzorni sistem elektronskih vinjet s 1. februarjem 2022, zato se bo takrat začelo tudi izvajati cestninjenje s tedensko in mesečno elektronsko vinjeto.

V vmesnem obdobju, torej od 1. decembra 2021 do 1. februarja 2022 bo družba DARS izdajala kratkoročne vinjete, torej tedenske in mesečne v obliki nalepke. Torej kot sedaj. Na ta način se bo lahko nadzor nad občasnimi uporabniki cestninskega omrežja, ki pa sicer predstavljajo pomemben delež prihodkov upravljavca cestninskih cest izvaja še vedno na enak način kot do sedaj. S tem bo preprečen izpad prihodkov upravljavca cestninskih cest, ki bi bil lahko posledica zlorab zaradi neustreznega nadzora nad elektronskimi vinjetami. Pri tem je pomembno, da bodo vse vinjete, ki so že ali bodo do začetka izvajanja cestninjenja z elektronsko vinjeto izdane v obliki nalepke veljale do poteka njihove veljavnosti.

To pomeni, da bodo tudi tedenske in mesečne vinjete katerih veljavnost se bo iztekla po 31. januarju 2022, ko se začne izvajati tudi cestninjenje z elektronsko tedensko ali mesečno vinjeto veljale do njihove veljavnosti. Prav tako bodo do poteka njihove veljavnosti veljale polletne in letne vinjete izdane za leto 2021.

Zakonodajno-pravni službi se ob tem zahvaljujemo za podajo mnenja. S spremembo 34. člena novele zakona o cestninjenju iz lanskega leta predlagamo zgolj zamik začasnega cestninjenja s tedensko in mesečno elektronsko vinjeto s 1. 12. 2021 na 1. 2. 2022 na 1. 2. 2022, pri čemer smo želeli naslovnikom zakona tudi jasno sporočiti, da se bodo prihodnem obdobju, torej od 1. 12. 2021 do 1. 2. 2022 še vedno izdajale tedenske in mesečne vinjete v obliki nalepke ter da bodo vse vinjete izdane v obliki nalepke veljale do njihovega poteka.

Menimo, da je predlagana sprememba povsem jasna, določna in razumljiva. Ne nazadnje so jo tudi mediji povsem korektno povzemali pri njihovem dnevnem poročanju. Ob upoštevanju navedenega in dejstvu, da tudi Zakonodajno-pravna služba ocenjuje, da je upoštevanje njenega predloga prispevalo le k še bolj jasni in pregledni prehodni ureditvi, se predlagatelj ni odločil za vložitev amandmaja. Hvala lepa za pozornost.