Govor

Aljaž Kovačič

Vse članice in člane Odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 16. redno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Felice Žiža, Jerca Korče, Samo Bevk, mag. Branislav Rajić in Zmago Jelinčič Plemeniti.

Na seji kot nadomestni člani in članice Odbora s pooblastili sodelujejo: mag. Karmen Furman nadomešča Bojana Podkrajška, Marijan Pojbič nadomešča Jožefa Lenarta in Lidija Ivanuša nadomešča Mojco Škrinjar.

S sklicem ste sprejeli naslednji dnevni red odbora seje odbora z dvema točkama, in sicer: 1. Šestindvajseto redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020. Odbor za kulturo sodeluje zainteresirano delovno telo in 2. točka – Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKO, se pravi ŠESTINDVAJSETO REDNO LETNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020. Gradivo za sejo je objavljeno na spletni strani Državnega zbora, in sicer Poročilo Varuha človekovih pravic in pregled dela Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020. K 1. Točki dnevnega reda so bili vabljeni: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Državni svet Republike Slovenije. Obravnava poročila bo potekala na podlagi prvega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Odbor ga bo obravnaval kot zainteresirano delovno telo, matično delovno telo pa je Komisija za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, ki bo poročilo obravnavala na svoji seji in pripravila poročilo s priporočilom za sejo Državnega zbora Republike Slovenije. Poročilo se obravnava po enofaznem postopku.

Glede na področje dela, ki ga pokriva odbor se bomo v predstavitvi poročila in kasneje v razpravi skušali predvsem osredotočiti na področja, ki so v pristojnosti Odbora za kulturo.

Sedaj pa besedo dajem besedo varuhu človekovih pravic gospodu Petru Svetini. Izvolite.