Govor

Pričenjam z 11. sejo Komisijo za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Članice in člane komisije ter vse vabljene prav lepo pozdravljam in se še enkrat opravičujem za to prestavitev za 20 minut. Obveščam vas in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani oziroma članice komisije in sicer za enkrat imam tukaj eno samo pooblastilo: mag. Karmen Furman pooblašča, da nadomešča poslanko Nado Brinovšek.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seja in sicer s sklicem seje, ki ste ga prejeli 13. 9. 2021 ste prejeli naslednji dnevni red. In sicer 26 redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leta 2020 s poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu konvencij OZN proti mučenju in drugim krutim nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2020. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov razširitev oziroma za umik točke je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na obravnavo te TOČKE se pravi obeh poročil skupaj.

To bo ena sama točka, zato boste tudi predstavljali in razpravljali v tem smislu lahko. In sicer obravnavamo torej eno samo točko dnevnega reda kot rečeno 26. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020 s poročilom Varuha človekovih pravic Republike Slovenije o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma po opcijskem protokolu konvencij OZN proti mučenju in drugim krutim nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju za leto 2020, ki ga je v obravnavo predložil Varuh človekovih pravic in ga bomo obravnavali kot matično delovno telo. Na sejo so bili vabljeni: Peter Svetina varuh človekovih pravic, Državni svet Republike Slovenije, Eva Irgl predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Iva Dimic predsednica Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Violeta Tomić predsednica Odbora za kulturo, Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za notranje zadeve, Ministrstvo za pravosodje, Ministrstvo za pravosodje in sicer Uprava Republike Slovenije za izvrševanje kazenskih sankcij, Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za finance, Ministrstvo za infrastrukturo, Ministrstvo za okolje in prostor, Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti, Vrhovno sodišče Republike Slovenije, Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije, Zagovornik načela enakosti, Pravno informacijski center nevladnih organizacij PIC, Amnesty International Slovenije, Slovenska Karitas, Rdeči križ Slovenije, Mirovni institut. S strani vabljenih smo prejeli eno samo opravičilo za enkrat in sicer opravičili so se iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, zaradi nujnih odložljivih obveznosti.

Prejeli ste naslednje gradivo objavljeno na spletni strani Državnega zbora in sicer poročilo Varuha za leto 2020, poročilo Varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma za leto 2020, dodatno obvestilo Varuha prejemnikom letnega poročila z dne 5. avgusta 2021 in delovno gradivo, osnutek predloga priporočila z dne 13. septembra 2020, ki ste ga članice in člani prejeli preko sistema Udis. Po sklicu seje pa ste prejeli še gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora pri seji delovnega telesa v rubriki e-klop in sicer skupno odzivno poročilo Vlade Republike Slovenije na poročili Varuha človekovih pravic za leto 2020 in sicer odzivno poročilo na poročilo Varuha za leto 2020 in odzivno poročilo na poročilo Varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma za leto 2020. Prav tako ste prejeli mnenje Državnega sveta, povzetek dela Varuha za leto 2020 ter poročila zainteresiranih delovnih teles, ki so se seznanila s poročilom Varuha Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, Odbora za izobraževanje znanost, šport in mladino ter Odbora za kulturo.

Začenjam obravnavo te točke torej poročila Varuha za leto 2020 in poročila Varuha o izvajanju nalog državnega preventivnega mehanizma za leto 2020.

Najprej prosim Petra Svetino, Varuha človekovih pravic, da poda dopolnilno obrazložitev k letnemu poročilu.

Izvolite.