Govor

Tudi ena izmed človekovih pravic je svoboda govora. Tako, da bi vas prosil, da me pustite, da pri tem mojem / nerazumljivo/ malo širšem uvodu, ki verjamem, da se / nerazumljivo/ ne strinjate, ker nam je nastavilo to poročilo ogledalo, ki vladajočim ne paše, ampak to so dejstva. Verjetno bo za mano, imate tako večino v tem odboru, boste tako vsi po vrsti hvalili, kar je, ampak jaz / nerazumljivo/ pa v končni fazi povem svoje mnenje glede samega poročila.

Če grem. Popolnoma se strinjam, spoštovani varuh, s tistim, kar ste sami tudi napisali v poročilo. Je pa nedvoumno napisano, da je vlada pri sprejemanju teh ukrepov, ki sem jih omenil, za zajezitev epidemije, kršila v bistvu vsa načela, ki naj bi jih spoštovala. Pa naj jih kar naštejem. Da morajo biti sorazmerni, nediskriminatorni, da morajo biti nujni za dosego cilja, da morajo biti strokovno utemeljeni, da morajo biti zakoniti. Naj spomnim, kar nekaj jih je tudi ustavno spornih, tudi Ustavno sodišče je že reklo kaj na to temo. Da morajo biti časovno omejeni, to se pravi legitimni. Tudi zadnji primer tega pa so tudi ta pravila povezana z izpolnjevanjem PCT-jev in tako naprej. Skratka kar dosti resna opozorila, kateri jih je hotel slišati. Tudi intervencije, preko 40 dopisov vladi, ki ste jih omenili, je tudi dovolj zgovoren postopek. Jaz tudi verjamem gospodu državnemu sekretarju, da se trudijo in tudi da ste podedovali politiko, pa naj odpiramo zdravstvo, kadre, neustrezno plačilo ne prejšnjega mandata, ne prejšnjih mandatov, ampak zadnjih neuspešnih 20čih let vseh politik, ki so bile na oblasti. Poznamo težave, vi ste omenili domove. Za mene je bilo, kar se lanskih in teh vaših poročil tiče, še najbolj težko brati področje, ki se dotika starejših. Na žalost so naši starši plačali mnogi tudi najvišjo ceno. Domovih za starejših smo si na različnih bregovih. Jaz še danes ne vem, če je bila pravilna odločitev, da smo ob tem, da smo imeli prazne bolnice v tistem času, okužene pa zapirali v domove za starejše. Da so te domovi za starejših postajali za zdrave v bistvu zapori, ki si preprečevali stike, socialne stike, omejili gibanje, pa ne po 14 dni, to po več mesecev. Ne vem. Danes je biti lahko,mi smo na to opozarjali, vi ste se izgovarjali, da pač zdravstvena stroka to priporočala. Ne bom, nisem tak strokovnjak, ampak se mi zdi, da nenazadnje tudi številka umrlih so strašne.

Tako, da upam iz tega vsega vsi skupaj nekaj naučimo. Predvsem, da bomo naredili tudi neke poteze, kar se tiče na področju kadrov v zdravstvu, čeprav me ukrepi te vlade, da omejujejo tujim študentom dostop do šolanja v Sloveniji, mi ne gredo ravno to smer. Mi bi morali te tuje študente, jim ponuditi še celo štipendije in pogodbe, jih zavezati za 10 ali pa 5 let po končanem študiju delajo tudi pri nas v Sloveniji. Pa ker imamo priznane fakultete in na ta način pa samo omejujemo do kadra, ki ga že tako primanjkuje. Da ne govorim pa o tem negovalnem osebju, ki ste pa omenili. Pozdravljam vse ukrepe, ki ste jih omenili. Tudi milijone, ki jih vlagate v to. In upam, da bomo ob naslednji epidemije kaj bolj pripravljeni.

Zdaj, na področju, če grem po samem poročilu, zaposlenih, pač niste zaznali nič kaj posebnega. Seveda manj je teh prilivov, ker je tudi veliko bilo težav, veliko ljudi tudi ni delalo, so delali od doma. / nerazumljivo/ samo še za poglavje 2. Pri osebni asistenci tudi pozdravljam to vašo intervencijo v lanskem letu ob tem, ko so prenehali, ko ministrstvo ni podpisovalo pogodb za izvajanje te osebne asistence. Tako, da to je tudi v bistvu ena dobra intervencija, jaz mislim, da v dobrobit vseh teh.

Morebiti samo še beseda ali dve okrog revščine, to nam je tudi nekako, bi rekel rdeča nit vseh vlad opozarjanje na te zadeve. Da tukaj seveda prevladuje spet kategorija, o kateri sem že govoril danes govoril, starejših. Ženske, ki običajno živite nekaj časa dlje kot moških, nizke penzije, kakršne so, to da. Nekatere ukrepe delate v smeri, jih pozdravite, sem jih jaz tudi. kar se mene tiče, podprl. Imamo pa nekaj zadev, ki pa na žalost niso šli skozi nek javni dialog, pa so pomembne za naslavljanje neke rešitve za v bodoče, tj. t.i. demografski sklad, ki bo omogočil nenazadnje izplačila pokojnin tudi v naslednjim generacijam, in pa te dolgotrajne oskrbe, ki je že pa tudi na dnevnem redu. Se mi zdi, da so to taka področja, kjer bi pa morala biti mala širša razprava, si za to vzeti čas. Tako, da bi apeliral na to, da tega pri nadaljnjih postopkih tudi upoštevate.

Zaenkrat toliko. Hvala lepa.