Govor

Dober dan. Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam. Pozdravljam tudi lepo vabljene na današnjo sejo ter ostale prisotne. Začenjam 33. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Jožefa Lenarta je z nami gospa Elena Zavadlav Ušaj, ki jo lepo pozdravljam. In sporočam še, da od 15. ure dalje se je opravičil gospod Marko Koprivc, ki pa je sedaj z nami, ki ga tudi lepo pozdravljam. In ostalih opravičil ali pa nadomestil nimam.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za širitev ali umik točk iz dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. In sicer imamo na dnevnem redu dve točki. 1. točka, varuhovo 26. redno letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2020. Varuhovo poročilo bomo na tem odboru obravnavali kot zainteresirano delovno telo. In 2. točka, Razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA 26. REDNO LETNO POROČILO VARUHA ČLOVEKOVIH PRAVIC REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2020.

Gradivo je bilo objavljeno na spletni strani Državnega zbora.

Vabila sem: Varuha človekovih pravic, tukaj ga lepo pozdravljam, gospoda Petra Svetino.

Naj pa samo povem, da sva z Varuhom dogovorjena, da ko bo zaključil uvodno predstavitev, nekje okoli 3. ure, potem bo odšel na Odbor za kulturo, kjer prav tako obravnavajo kot zainteresirano delovno telo poročilo Varuha. Bo pa z nami namestnik Varuha, se pa potem Varuh ponovno vrača nazaj tudi še, če ne drugega tudi za naslednjo sejo, ki bi potekala ob 17. uri.

Vabili smo Vlado, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z nami je državni sekretar gospod Cveto Uršič; vabili smo Državni svet.

Obravnavali bomo poročilo na podlagi prvega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora. Kot že rečeno, obravnavali ga bomo kot zainteresirano delovno telo. Potem pa naj še to povem, da glede na področje dela, ki ga ta odbor pokriva, dajte se razpravljavci, ki boste razpravljali, osredotočiti predvsem na tiste vsebine in področja, ki so v pristojnosti našega odbora. O celotnem poročilu Varuha človekovih pravic za leto 2020 pa boste lahko razpravljali tako na Komisiji za človekove pravice, ki bo, mislim, da jutri zasedala, in kasneje potem vsi poslanci na plenarnem zasedanju Državnega zbora.

In prehajam torej na obravnavo poročila in najprej dajem besedo Varuhu človekovih pravic, gospodu Petru Svetini.

Izvolite. Beseda je vaša.