Govor

Vojko Starović

Bomo začeli počasi. Za začetek, a veste, od danes naprej smo lahko tudi, če smo vsi, imamo PC pogoj, če imamo, smo lahko tudi brez maske. In meni dovolite, če bom moral govoriti, da bom to naredil čez… O, glej, saj bomo kompletni. Ja, lažje dihaš, ne?

Vse člane komisije, vabljene in ostale prisotne lepo pozdravljam!

Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastilom sodelujejo: Bojana Muršič namesto Janija Prednika ter najavljeni, a, tukaj je, lep pozdrav, Ljubo Žnidar namesto Tomaža Lisca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. Ker nisem prejel predlogov za umik točke z dnevnega reda in predlogov za razširitev dnevnega reda seje, ugotavljam, da je dnevni red določen, kot je bil dne 22. 9. 2021 posredovan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG DOPOLNITVE POSLOVNIKA DRŽAVNEGA ZBORA, SKRAJŠANI POSTOPEK.

Kolegi… Predlog akta je dne 29. 3. 2021 Državnemu zboru v obravnavo v skrajšanem postopku predložila skupina poslank in poslancev, prvopodpisani Gregor Perič in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednika Državnega zbora je na 102. seji, dne 20. 4. 2021 odločil, da se predlog akta obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, smo prejeli še mnenje vlade z dne 29. 4. in mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 22. 9. Na sejo komisije so bili k obravnavani točki vabljeni predlagatelj, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet in vlada. V skladu s 1. alinejo 37. člena poslovnika Komisija za poslovnik obravnava predlog poslovnika Državnega zbora ter njegove spremembe in dopolnitve. V skladu s 94. členom Ustave ima Državni zbor poslovnik, ki ga sprejme z dvotretjinsko večino glasov navzočih poslancev. V skladu s 170. členom poslovnika Državni zbor Poslovnik Državnega zbora ter njegove spremembe in dopolnitve sprejema smiselno po postopku, ki ga za poslovnik določa za sprejem zakona. Rok za vlaganje amandmajev k predlogu akta do 30. 9. 2021 je bil. V roku amandmaji niso bili vloženi.

Pričenjam drugo obravnavo predloga akta, v kateri bomo na podlagi 126. člena pravilnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga akta. Besedo dajem Gregorju Periču, prvopodpisanemu predlagatelju za dopolnitev obrazložitve.

Izvolite, gospod Perič.