Govor

Spoštovani, lepo pozdravljeni.

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam.

Pričenjam 22. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora. To je kolega Ferenc Horvat. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo Jurij Lep namesto mag. Branislava Rajića, mag. Dejan Židan nadomešča mag. Marka Koprivca, iz kvote SMC je z nami Gregor Perič. In še enega imam, namesto Željka Ciglerja je danes z nami dr. Matej Tašner Vatovec.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora. Pod prvo točko Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, skrajšani postopek, EPA 2033-VIII. Pod drugo točko Predlog odloka o ustanovitvi samostojnega visokošolskega zavoda Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, EPA 1950-VIII. Pod tretjo točko je Razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Smo torej pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O ORGANIZACIJI IN FINANCIRANJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA, skrajšani postopek.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno ne spletnih straneh Državnega zbora. To je predlog zakona mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, predloge za amandmaje odbora poslanskih skupin, nepovezanih poslancev, LMŠ in SD. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni kot je razvidno iz sklica seje, zato ne bom vseh brala.

Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v petek, 24. septembra 2021, v poslovniškem roku pa amandmajev ni bilo vloženih. Odboru predlagam, da v skladu s tretjo alinejo prvega odstavka 128. člena Poslovnika ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne. Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj predloga zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Ja, kolega Jurij Lep izvolite, imate besedo.