Govor

Slađana Ješić

Hvala za besedo. Dober dan.

Zakonodajno-pravna služba je v svojem pisnem mnenju podala pripombe k posameznim določbam predloga zakona. Pripombe iz mnenja naslavljajo vloženi amandmaji in sprememba amandmaja treh poslanskih skupin, ki prvotno predlagane rešitve dopolnjujejo in nadgrajujejo, vendar pa nekateri amandmaji terjajo dodaten odziv Zakonodajno-pravne službe.

Z amandmajem k 2. členu se sicer delno sledi pripombi Zakonodajno-pravne službe glede objave seznama, vendar na način, ki povzroča jezikovno neustreznost prve alineje drugega odstavka novega 8.a člena zakona. Preveč je vrinjenih stavkov. Zato velja ponovno pretehtati ali je v zakonu treba navajati število držav na seznamu. Gre za del določbe, ki se glasi, »pri čemer na seznamu lahko ni nobene države«, ki je pojasnilne narave in bi lahko bil sestavni del obrazložitve. Možnost za izboljšavo določbe bo še do seje Državnega zbora, če bo amandma sprejet.

Še vedno ostaja vprašanje rešitve iz 10. člena z vidika jasnosti. In sicer ali spremenjena dikcija prvega odstavka 55.b člena zakona dejansko omogoča izvajanje določbe tako, da bo olajšava priznana vsem, ki zaposlijo delavce za izvajanje del in nalog, za katera na trgu dela ni iskalcev zaposlitve oziroma teh primanjkuje. Na koncu določbe pa bi bilo treba dodati še besedi »davčnega obdobja« kot je to na primer določeno tudi za davčno osnovo iz 12 člena. In enako velja tudi za nov četrti odstavek.

K 11. členu pa amandma ni predlagan, ker pa besedilo v tem obdobju v napovednem stavku prvega odstavka 55.c člena zakona ne določa jasno, na katero obdobje se olajšava nanaša, predlagatelja ponovno pozivamo k ponovnemu premisleku, in če gre za davčno obdobje, da se to v določbi tako tudi opredeli. Prav tako na koncu prvega stavka napovednega stavka menimo, da je treba dodati besedi »davčnega obdobja«. Če amandma k 11. členu danes ne bo vložen, bo člen za sejo zbora zaprt.

Hvala.