Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe in gospodje, lepo pozdravljeni. Začenjam 38. redno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da je zadržan in se današnje seje ne more udeležiti poslanec Jože Lenart.

Kot nadomestna člana pa na seji sodelujeta poslanka Nada Brinovšek, ki nadomešča poslanca Franca Rosca iz Poslanske skupine SDS, in poslanec Dušan Šiško, ki nadomešča poslanca Janija Ivanušo iz Poslanske skupine SNS.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. S tem v zvezi nisem prejel v poslovniškem roku nobenih drugih predlogov, tako da ugotavljam, da je sprejet dnevni red kakor vam je bil poslan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O DAVKU OD DOHODKOV PRAVNIH OSEB, druga obravnava. Predlagatelj zakona je vlada.

V zvezi s tem zakonom je bila na 24. redni seji Državnega zbora opravljena splošna razprava in sprejet je bil sklep, da je zakon primeren za nadaljnjo obravnavo.

K obravnavi te točke dnevnega reda so vabljeni predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance in Zakonodajno-pravne službe.

Kot gradivo smo poleg predloga zakona prejeli še mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 20. septembra, pripombe Davčno-svetovalne pisarne z dne 19. julija in mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 1. oktobra letos. Rok za vlaganje amandmajev je potekel 30. septembra. Amandmaje so vložile poslanske skupine SDS, NSi in SMC, in sicer k štirim členom, pri čemer je potrebno poudariti, da je bila danes vložena sprememba amandmaja k 18 členu, in o tej spremembi bomo danes tudi razpravljali in odločali. Poslanska skupina Levica je vložila amandma k 8 členu, in sicer 5 oktobra. Ta amandma ni bil vložen v skladu s poslovniškim rokom, zato je bil isti dan tudi umaknjen, prejeli pa smo tudi predlog za amandma odbora, ki ga je vložila Poslanska skupina Levica k 8. členu, in sicer je to bilo včeraj, 5. oktobra.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Za uvod dajem besedo predstavnici Ministrstva za finance, to je državna sekretarka gospa Maja Hostnik Kališek.

Prosim.