Govor

Zdaj, kolegice in kolegi, vsi boste imeli priložnost svoje povedati. Jaz samo predlagam, da se držite enega reda in discipline vsi tukaj, in da ne motite poteka seje.: Če bo kdo to počel, bo seveda ustrezno ukrepano z moje strani, tako kot to od mene zahteva Poslovnik.

Tukaj imate lepo še skupinsko sliko vseh, tudi tistih, ki so rekli, da je ulica naša, pa potem ti miroljubni petkovi protesti kako je upor pa, izraze raje ne bi prebral tukajle gor, lahko si jih ogledate sami. Pa potem pridemo že do tistega, smrt temu in onemu, pa smrt Janšizmu, itn., in potem se nekdo dela in spreneveda v tem parlamentu, kako s tem nima nič. To nasilje se je sistematično gojilo in se ga je sistematično spodbujevalo leto in pol z enim samim ciljem, vreči Vlado za vsako ceno, pa če zaradi tega so ljudje ogroženi ali kakorkoli. In potem se je uporabil izraz tudi z večih strani, tudi z moje, leti fašizem in je bil potem cel cirkus kako to, o čem si mi to izmišljujemo in o čem govorimo. Zdaj, če bi kdo malo poznal politologijo, bi recimo bil seznanjen s člankom, ki je star že par let, Filip Cross, antifašisti levice so resnični fašisti ves čas. Ali pa recimo, levokrilni fašizem, otroška deinfaltildi soden. / oglašanje iz ozadja/ Ali raje preberem ali raje prevedem. Bo zelo zanimivo, če tole prevedem. No, ali pa recimo, levokril fašizem levice ali pa levi fašizem v teoriji in praksi. To je že starejša zadeva iz leta 2002, tako da kdor misli, da je to kakšen nov pojem, se hudo moti. nanaša se pa sicer na dogajanje, ki je staro še več desetletij.

Zdaj, divjanje pouličnega nasilništva ker za to v resnici gre in samo za to in za nič drugega kot to, pa naj to pakira kdor hoče, je v resnici ta metoda pouličnega nasilništva tisti levi fašizem, ki zasluži vso obsodbo in zaradi njega so tukajle rabita okna, zaradi tega vzpodbujanja, zaradi tega, ker so si ljudje, ki so bili priče dogajanju in tem političnem spodbujanju nemirov ves čas domišljali, da lahko počnejo karkoli hočejo. Mimogrede pot v katerikoli totalitarizem, o tem se strinjajo levi in desni teoretiki politologije. Je v tem, da si ljudje začnejo domišljati, da zaradi nekih visoko donečih ciljev, zaradi nekih plemenitih ciljev so pa dopustna vsa sredstva. Niso. Nikoli niso bila in nikoli ne bodo. Kam pripelje levi fašizem, si lahko ogledate tudi na znakih, in da je to res levi, lepo pove, tole mimogrede je prva knjižica rdeče armade in ima kljukasti križ, če kdo tega ne pozna. Tako so v resnico socializmi med sabo sodelovali ves čas in fašizem je po definiciji lahko samo levi, ravno tako kot nacionalni socializem ali nacizem. In ne vem zakaj se nekomu zdi ta izraz, ki smo ga uporabili, kakorkoli sporen. Recimo tudi Marks, kot sem že parkrat opozoril, je dejal, da tiste rase, ki so šibke, morajo narediti prostor in izginiti v revolucionarnem holokavstu in tukaj je mislil tudi Slovane, gospe in gospodje, torej tudi nas. Marks je bil rasist in kdor skače z njegovo podobo po parlamentu, daje kaj slab signal množici na ulici in zaradi tega se ne smemo čuditi, če pride do takih posledic. Isto je s propagiranjem socializma, ki ga imate v Sloveniji. Kdo je rekel »ich bin sozialist«? Adolf Hitler. Ja, sem socialist, gospe in gospodje. To je spomenik Adolfa Hitlerja iz leta 1935, med vojno je bil porušen, ampak slikica je iz muzeja poljske zgodovine, Republike Poljske, greste lahko preveriti, če kdo dvomi v to sliko. Ravno tako kot Hitlerjev govor. Mi smo socialisti. Vidite. In to je ta problem s katerim se nekdo noče soočiti v Sloveniji, da je vsak totalitarizem na koncu pravzaprav iz istega gnezda, ima korenine v Marksu, v njegovih sporočilih in kdor o tem dvomi, si lahko prebere Rheinische / nerazumljivo/, kjer piše, da so tisti šibki narodi odpadki narodov, folke apfele. To, gospe in gospodje je Karel Marks, prvotni rasist, ki so ga nacisti oziroma nacionalni socialisti, da uporabimo pravilen izraz, bolj dosledno celo upoštevali od internacionalnih socialistov.: Takole je pa izgledalo sodelovanje nacionalnih in internacionalnih socialistov. To je recimo skupna parada leta 1941 v Moskvi, da si bomo na jasnem in po tem, dve leti po tem, ko je glasilo socialistične internacionale objavilo, da je to sodelovanje socialistov do skupne zmage svetovnega socializma res zgled za bodočnost.

Gospe in gospodje, to je tisto kar divja po slovenskih ulicah že leto in pol in k temu bom dodal še nekaj in k temu je nov zagon in na žalost popolnoma zgrešen signal bil danes spet v tem parlamentu na zadnji seji. Edini predlog, ki je bil in edina vsebina tistega predloga razen tega, da se je iz tolarjev spremenilo kazni v evre in je bil, bistvenega značaja je bil, da se poveča kazni za poulično nasilništvo in ta predlog je padel na končnem glasovanju. In nekateri so to slavili kot nori. Ljudje božji, ali se zavedate kakšno sporočilo je šlo v javnost, da lahko ljudje slavijo v tem parlamentu, ker bo nekdo sočloveku lahko nekaznovan pljunil v obraz ali pa brez ustrezne kazni, da uporabim pravilen izraz. Še enkrat povem, slaviti to, da človek sočloveku lahko brez ustrezne kazni pljune v obraz in tam kričati in skakati okoli, ker se je dogajalo ob tem glasovanju, to je za mene nepojmljivo. Kaj je narobe z vami ljudje? In zaradi tega, gospe in gospodje, so tukaj razbita okna, ker ti signali pridejo do javnosti, ljudje to razumejo, ljudje to vidijo in potem mislijo, da jim je dovoljeno vse in to je narobe.

Zaradi tega predlagam tri sklepe, ki bi jih sprejeli danes po tem, ko bodo predstavljeni vsi podatki v zvezi s tem dogajanjem in sicer, da:

»Odbor za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo obžaluje in obsoja vsako nasilništvo oziroma kršitev zakona ter pričakuje, da bodo organizatorji nezakonitih protestov ter vsi, ki so kršili javni red in mir ter ogrožali varnost državljank in državljanov, obravnavani skladno z zakonom in ustrezno kaznovani, brez izjem.«

»Odbor za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo pričakuje, da bo policija s pravilnim načrtovanjem in na tej osnovi sprejetimi ustreznimi preventivnimi ukrepi v bodoče preprečila vsak poizkus nasilništva, če pa bi do kršitve zakonov prišlo, pa da takoj ukrepa odločno, skladno z zakonskimi pooblastili ter tako zagotovi varnost in spoštovanje osebnega dostojanstva vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije.«

In tretji sklep: »Odbor za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo poziva Ministrstvo za notranje zadeve, da nemudoma pripravi spremembe zakona o javnih zbiranjih tako, da bo tudi v primerih, ko naj bi šlo za neorganizirane shode, organizator pa je »de facto« znan, se pravi, sklicuje preko interneta na druge načine, tam govori, nastopa, itn., in zgolj izrablja pomanjkljivo zakonodajo, moral ustrezno prevzeti odgovornost.«

Zdaj veste, da se je dogajalo to, da so nekateri sklicevali shode, na njih nastopali, prihajalo je do vseh mogočih in nemogočih stvari, na koncu se je pa formalno ugotavljalo, da nihče ni prevzel odgovornosti, ker uradno ta shod nima sklicatelja. Pri tem se je praktično točno vedelo kdo je organiziral, kdo ni in kako stvari so. Na ta način je treba popraviti zakon, da tovrstnih izgovorov ne bo več. Jaz sicer osebno mislim, da bi že po dosedanjem zakonu lahko uveljavljali odškodninsko vprašanje, ker sedanji zakon pravi, da tisti, ki je skliceval srečanje na katerem je prišlo do posledic, odgovarja tudi za materialne stroške. Treba je vedeti, da materialni stroški vsega tega dogajanja, vseh teh protestov so izjemno visoki in segajo zdaj že v milijonske zneske v evrih, seveda ko upoštevamo skupaj škodo, ki nastane, varovanje, vse ostale posredne škode, ki nastanejo zaradi ukrepov, ki so potrebni, pa potem je treba še v vračunati škodo, ki nastane zaradi recimo zaustavljenega prometa, ki je nelegalno dejanje, zaradi vseh ostalih stvari, ki jih počnejo ti udeleženci nasilnih nemirov in: če to seštejete, je seveda škoda zelo velika in nekdo bi za to moral odgovarjati. Popolnoma jasno je, da se ne sme več dovoljevati, da se dopušča neka pravna praznina, če sploh obstaja. Vprašanje je koliko je to samo kdaj bil izgovor, ampak če policija opozarja, da je to potrebno, predlagam, da to tudi sprejmemo. Toliko z moje strani v uvodu, s tem, da lahko samo še enkrat rečem, da vsem, ki so bili žrtve nasilništva, kateregakoli, tukaj je bilo daleč od tega da bi bile žrtve nasilništva samo funkcionarji ali pa, kot se je hotelo prikazovati, pač nosilci javnih funkcij. Najbolj poškodovan do zdaj na nemirih kolikor jaz vem je bil en snemalec, ki mu je nekdo, ki je bil spodbujen z vsem tem dogajanjem in preko medijev mislil verjetno, da si lahko dovoli kar si lahko, skočil v hrbet in ga je hudo poškodoval in to je bil snemalec ene od televizij. Toliko okoli tega. In tukaj je treba eno stvar reči, nasilništvu na ulicah je treba narediti konec in to konec z ustreznim ukrepanjem, z ustrezno zakonodajo, tako da se nikomur več ne bo zazdelo, da bi mu sploh na misel prišlo kaj takega kot se zadnje čase dogaja po slovenskih ulicah. Po Ustavi, tako kot sem citiral, v 34. členu, ima vsakdo pravico živeti varno, vsakdo ima pravico do spoštovanja njegove osebne integritete, od policije pa vsi upravičeno pričakujemo, da nam bo to tudi zagotovila in sicer s pravočasnim načrtovanjem in seveda z ustreznim ukrepanjem, če do neljubih dogodkov potem v kakršnikoli obliki že pride.

Toliko z moje strani v uvodu.

Zdaj bi pa besedo dal ministru in pa direktorju policije, da predstavita svoj pogled na dogajanje dne 15. septembra in seveda kaj vse je bilo ozadje teh dogodkov, ki smo jim bili priče.

Gospod minister Hojs, izvolit.