Govor

Spoštovani!

Predlagam, da začnemo. Vsem najprej prav lep pozdrav na današnji 52. izredni seji oziroma nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Želel bi, da smo v neki večji dvorani, tudi zaradi slabosti, ki je obšla zadnjič kolega, pa žal si je protokol kar rezerviral cel parlament in kljub mojemu velikemu vztrajanju ni bilo možno dobiti boljše sobe kot te. In vsekakor edino kar je v tej sobi simbolno za točko, ki jo obravnavamo, so razbite šipe tamle na oknih pa ostanki razbitin, ki jih še vedno lahko vidite na balkonu in pa ob oknih, če pogledate skoznje. Tako, da je vsekakor s tega vidika pa ta soba ustrezna za obravnavo.

Glede dnevnega reda ugotavljam, da je dnevni red tak kot je bil poslan s sklicem seje.: Za danes je svojo prisotnost opravičil gospod Robert Polnar. Gospod Jožef Lenart nadomešča gospo Suzano Lep Šimenko, gospod Nik Prebil pa nadomešča poslanca gospoda Janija Möderndorferja.

S tem prehajamo NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ki je tudi edina danes. To je DIVJANJE NASILNEŽEV NA NEZAKONITIH PROTESTIH IN UKREPANJE POLICIJE.

Kot predlagatelj bom pač dal ustrezen uvod. Ustava Republike Slovenije kot veste, določa zelo jasno v svojem 34. členu, da ima vsakdo pravico do osebnega dostojanstva in varnosti. Žal se to v Sloveniji vse bolj krha, tudi zaradi političnega ozadja, ki to sistematično spodbuja že vse od samega nastanka nove Vlade naprej in nezakoniti protesti nasprotnikov cepljenja so dne 15. septembra 2021, v Ljubljani prerasli v divjanje nasilnežev, kar je povzročilo več poškodovanih policistov na žalost in tudi drugo materialno in siceršnjo veliko škodo. Nasilneži so za svoje ravnanje uporabljali granitne kocke in pirotehniko ter druge nevarne predmete, kar so vse prinesli s seboj. To je očitno v nasprotju z veljavnim pravnim redom, hkrati pa dokazuje, da so bili za nasilje odločeni in pripravljeni v naprej. Glede na množične grožnje in agresivne objave na internetu, je bilo vendarle mogoče poizkuse nasilnih dejanj pričakovati, zaradi tega je odprto vprašanje zakaj ni bila uporabljena vsa ustrezna preventiva. Poleg tega policija zbira informacije tudi na druge načine, se pravi, posredno in neposredno in vendarle niso bili izvedeni vsi preventivni ukrepi, tudi ukrepi za obvladovanje množic, ki jih je v podobnih primerih v preteklosti policija že uspešno uporabila. Jaz in v imenu vseh iskreno obžalujem, da je prišlo do poškodb policistov. Vsem želim seveda čimprejšnje in popolno okrevanje. Izrekam tistim policistom, ki so bili tukaj vse priznanje za njihovo ravnanje in njihovo delo, ker so se zoperstavili ogromni množici, vendar se sprašujem zakaj niso bile ustrezne stvari izvedene preventivno že naprej in odgovore na ta vprašanja, ki so bistvena, pač pričakujemo danes na seji. Preden pa preidemo na ta del, pa bi vas rad spomnil, da te demonstracije, gospod in gospodje, in to nasilje ima dolgotrajne korenine. In da tega ni mogoče, tako kot bi si marsikdo želel, obravnavati kar ločeno od dogajanja minulega leta in pol. Spomnil bi kako smo vsak petek imeli kolesariat, kot se je temu reklo oziroma protizakonite demonstracije v okolici parlament, ki so se jih udeleževali tudi številni politiki. Potekale so pod simbolom rdeče zvezde pa zastavo Antife pa še česa in ob številni udeležbi znanih političnih obrazov. Zanimivo, med njimi je mogoče, bi ga posebej poleg seveda gospe Tanje Fajon in Luke Meseca, opozoril Jaka Koprivc, ker je nedavno trdil, da on s temi protesti nima nič. Marko Koprivc, se opravičujem. No, tukaj ga vidimo lepo z rdečo zvezdo na kapuci tistega, ki ga nosi na prsih in zapisano, parlamentarna večina je vaša, ulice so naše. No, lepo sporočilo. Jaz mislim, da je zelo jasno.

Tole so posnetki teh miroljubnih petkovih protestov. Zakrinkanci s koli, Antifa, potem njihovi napadi na ograjo, pa spomnil bi, da… Če želite, lahko vse še enkrat pokažem, tudi na nasprotno stran. Zaradi tega je bil tudi eden od razlogov, da sem želel, da smo nekje druge.