Govor

Dober dan, lepo pozdravljeni! Seveda najprej članice in člani Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Lepo pozdravljam tudi vabljene na današnjo sejo.

Začenjam 58. nujno sejo Odbora. Obveščam vas, da na seji kot nadomestne članice in člani Odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Primoža Siterja je z nami dr. Matej Tašner Vatovec.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red; in sicer imamo dve točki dnevnega reda:

1. točka: Postopek za oceno ustavnosti 135. in 138. člena Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, prvega odstavka 213. člena in 223. člena Družinskega zakonika in prvega stavka tretjega odstavka 2. člena Zakona o partnerski zvezi.

2. točka: Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – druga obravnava.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje Odbora.

Sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – POSTOPEK ZA OCENO USTAVNOSTI 135. IN 138. ČLENA ZAKONA O ZAKONSKI ZVEZI IN DRUŽINSKIH RAZMERJIH, PRVEGA ODSTAVKA 213. ČLENA IN 223. ČLENA DRUŽINSKEGA ZAKONIKA IN PRVEGA STAVKA TRETJEGA ODSTAVKA 2. ČLENA ZAKONA O PARTNERSKI ZVEZI. Gradivo je objavljeno v sistemu UDIS. Članice in člani Odbora ste ga prejeli. Prav tako ste prejeli tudi mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Omenjeno točko bomo obravnavali na podlagi 265. člena Poslovnika Državnega zbora. Na sejo sem vabila Zakonodajno-pravno službo in pa Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z nami je gospa državna sekretarka Mateja Ribič.

Ustavno sodišče nam je torej posredovalo navedeno ustavno pritožbo. S pridobitvijo obeh mnenj – Zakonodajno-pravne službe in Vlade – pa so bili izpolnjeni poslovniški pogoji, da lahko to točko obravnavamo na seji Odbora.

In sedaj sprašujem ali želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe? Gospa Barbara Gerečnik, izvolite. Beseda je vaša.