Govor

Dober dan! Članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide prav lepo pozdravljam na današnji 35. seji odbora. Lepo pozdravljam tudi vse ostale vabljene na današnjo sejo, kjer bomo spregovorili o noveli Zakona o osebni asistenci. Začenjam torej 35. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto Marka Koprivca je z nami Dejan Židan, ki ga lepo pozdravljam, namesto Mihe Kordiša je z nami Nataša Sukič, ki jo tudi lepo pozdravljam, namesto Karmen Furman je z nami Nada Brinovšek, lepo pozdravljeni, in namesto Soniboja Knežaka je z nami Bojana Muršič, ki jo tudi lepo pozdravljam. Vsem želim dobro delo na današnji seji odbora.

V poslovniškem roku sicer nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam pa, da je predlagatelj, torej Vlada Republike Slovenije, umaknil Predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških do 2030, zato je postala 2. točka dnevnega reda te seje na podlagi prvega odstavka in drugega odstavka 118. člena Poslovnika Državnega zbora brezpredmetna. Prav tako je na podlagi zgoraj navedenega člena Poslovnika Državnega zbora tudi 3. točka dnevnega reda, ki bi jo danes morali obravnavati, postala brezpredmetna, saj je predlagatelj, v tem primeru FIHO, umaknil spremembe in dopolnitve Pravil Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji. Tako imamo v tem trenutku na dnevnem redu dve točki, in sicer bomo pod 1. točko obravnavali Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci (skrajšani postopek) in 2. točka je točka razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OSEBNI ASISTENCI, SKRAJŠANI POSTOPEK.

Naj samo povem, da smo oziroma ste poslanke in poslanci prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora: predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Državnega sveta, priporočila Zagovornika načela enakosti, pripombe Društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice, pripombe Zavoda Osebna asistenca Pomurje, pripombe Društva za teorijo in kulturo hendikepa, ki so objavljene na spletnih straneh Državnega zbora, pripombe k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osebni asistenci in k Predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Prejeli ste tudi vložene amandmaje. Naj samo opozorim, da nekateri amandmaji še prihajajo. Tik pred sejo je kot amandmaje odbora vložila pri dveh členih tudi stranka Levica, k 3. in 15. členu, če se ne motim. Imamo pa še del gradiva, ki ste ga poslanke in poslanci prejeli preko sistema Udis.

Naj povem, da sem na to sejo vabila Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, z nami je gospod državni sekretar Cveto Uršič, ki bo zagotovo v nadaljevanju lahko dobro pojasnil, kakšna je sprememba novele zakona. Verjamem, da bomo vsi, ki smo tukaj, to tudi pozorno poslušali, tako da bo tudi razprava potem v nadaljevanju lahko tekla v tej smeri. Vabili smo Zakonodajno-pravno službo Državnega zbora, Državni svet, mislim, da je z nami gospod Dane Kastelic, ki ga lepo pozdravljam. Vabili smo Zagovornika načela enakosti, ki se nam je opravičil. Vabili smo Varuha človekovih pravic, ki se je prav tako opravičil. Vabili smo Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije, Društvo za teorijo in kulturo hendikepa, Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Vesele nogice, z nami je gospa Spomenka Valušnik, ki bo tudi povedala v nadaljevanje svoje stališče, Zavod Osebna asistenca Pomurja, lepo pozdravljam gospo Marijo Bačič, ki je bila nekdaj tudi naša poslanska kolegica, Inštitut Republike Slovenije za socialno varstvo, Zvezo slepih in slabovidnih Slovenije, z nami je predsednik Matej Žnuderl, ki ga tudi lepo pozdravljam, in vabili smo Sindikat osebne asistence.

Kolegij predsednika Državnega zbora je na 113. seji, 15. 7. 2021, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Odbor bo torej predlog zakona obravnaval na podlagi 126. in 142. člena poslovnika. Naj pa povem, da so bili k predlogu zakona vloženi amandmaji poslanskih skupin SD, amandmaji odbora poslanskih skupin koalicije, torej SDS, Nove Slovenije in SMC. Dobili pa smo, kot že rečeno, še dva amandmaja kot amandmaja odbora Poslanske skupine Levica.

Preden začnemo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona, če sem pravilno razumela, je želela gospa Sukič postopkovno. Torej tako, kot veleva 69. člen poslovnika, tri minute imate na voljo in govorite lahko le o uporabi poslovnika. Izvolite, gospa Sukič.