Govor

Gregor Židan

Spoštovani predsednik, hvala.

Spoštovani minister, lep pozdrav! Spoštovani gostje, spoštovane poslanke in poslanci!

Socialni demokrati smo v poslovniškem roku na Odbor za obrambo naslovili umik 1. točke dnevnega reda 17. seje odbora, Predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035.

Obrazložitev umika je sicer kratka, a po našem mnenju ustrezno utemeljena. Veljavna Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2025 /?/ je bila 23. novembra 2010 sprejeta s 73 glasovi »za« in enim »proti«. Po našem prepričanju v danem trenutku veljavna resolucija odgovarja smernicam razvoja Slovenske vojske. Ministrstvo za obrambo razpolaga z vsemi usmerjevalnimi in izvedbenimi dokumenti, ki omogočajo delovanje in razvoj obrambnega sistema. Dejstvo namreč je, da veljavna resolucija seže v celoten mandat naslednje Vlade. Le-ta pa bo imela možnost preveriti izvajanje načrtov dolgoročnega doseganja stopnje razvoja, organizacije in modernizacije sil ter zmogljivosti in povezljivosti Slovenske vojske z uresničevanjem nacionalnih interesov in interesov skupne evropske varnostne politike ter politike Nata. Menimo, da bi bilo treba ob sprejemanju resolucije za naslednje dolgoročno obdobje najprej narediti analizo uresničitve ciljev iz sedaj veljavne resolucije. Ali je bila kakšna analiza narejena, ne vemo oziroma še nismo bili seznanjeni.

Naše stališče je, da se v volilnem letu po nepotrebnem hiti z razpravo in sprejetjem Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. Zato predlagamo, da se točko umakne z dnevnega reda. Vsebinska razprava brez poročila o realizaciji ciljev iz sedaj veljavne resolucije je nesmiselna, posledično pa je tudi težko sprejemati usmeritve za naslednje dolgoročno obdobje, ki seže v leto 2035. Zato članice in člane Odbora za obrambo pozivam, da predlog umika točke z dnevnega reda podprete.

Hvala.