Govor

Začenjam 17. sejo Odbora za obrambo, ki je bila sklicana na podlagi 47. in 109. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije.

Pozdravljam vse prisotne, posebej ministra za obrambo mag. Mateja Tonina, namestnika načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Romana Urbanča, državnega sekretarja v Kabinetu predsednika Vlade mag. Bojana Pograjca, svetovalca predsednika Republike Slovenije Boštjana Šefica in ostale vabljene!

Naj za magnetogram povem, da na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: Aljaž Kovačič, ki nadomešča Nika Prebila, Mihael Prevc, ki nadomešča Andreja Černigoja, Robert Polnar, ki nadomešča Franca Juršo, in Robert Pavšič, ki na seji nadomešča Marjana Šarca.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli naslednji predlog dnevnega reda:

1. Predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 (EPA 2093-VIII),

2. Vprašanja in pobude članic in članov Odbora za obrambo.

Poslanska skupina Socialnih demokratov je v ponedeljek, 4. oktobra 2021, na Odbor za obrambo naslovila predlog za umik točke dnevnega reda 17. seje Odbora za obrambo, v katerem na podlagi 64. člena Poslovnika Državnega zbora predlaga, da se z dnevnega reda 17. seje Odbora za obrambo umakne 1. točka, to je Predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035 (EPA 2093-VIII).

Želi predlagatelj dodatno pojasniti svoj predlog? Kolega Židan, izvolite; na razpolago imate pet minut.