Govor

Dr. Maja Remškar

Dober dan vsem, hvala za besedo!

Rada bi samo nekako razčistila to dilemo, ki je opažam med kapljičnim in aerosolnim prenosom okužbe. Zdaj, če izhajamo iz koronavirusa, se pravi, ne oblečenega, je to tipični nanodelec. Besede nanodelec tukaj, v tej razpravi, še nisem slišala, vendar se moramo zavedati, da se tudi obnaša tako kot tipični nanodelci. Običajno je oblečen v to sluz iz dihal in respiratorne kapljice so velike kot(?) 50 nano do 50 mikro. To pomeni, da obsegajo tako aerosole, kot kapljice, če govorimo o kapljicah samo o velikih kapljicah.

Če je kapljica velika 10 mikro metrov, ostane v ozračju tudi 16 ur in lahko okužuje vse tiste, ki pridejo za vami v dvigalo, v WC in podobno in je znano že skoraj 100 let. Zdaj pa, kako velika bo kapljica, je pa odvisno od relativne zračne vlage in tukaj bi resnično rada poudarila, v vseh teh razpravah o prezračevanju, da je treba biti pozoren na relativno zračno vlago, ker ta virus zelo dobro preživi pri nizki zračni vlagi in zelo dobro preživi pri visoki zračni vlagi. To pomeni, pri prezračevanju bodisi naravnem ali prisilnem, je treba zagotavljati zračno vlago, tam, med 50 in 70 procentno, relativno zračno vlago. Če je zračna vlaga nižja, če zrak ni nasičen z vlago, se bo kapljica začela zelo hitro sušiti, to pomeni tista, kapljični prenos okužbe, se bo nenadoma v delcu sekunde spremenil v aerosolni način okužbe, zato moramo s to zračno vlago nekako regulirati tudi prenos teh kapljic, ki so lahko majhne ali pa velike.

Zelo pomembno je, saj, kot je državni sekretar že povedal, redna menjava filtrov, ampak to pomeni resnično redna. Zdaj, v času koronavirusa morda celo vsakodnevna, kar pa veste, da je to izredno velik strošek, tako finančni, kot glede delovne storilnosti. Še če, samo na kratko, ponovim nasvete, ki sem jih dejala že med našo prvo sejo, je, da prostore je treba pomerit, ne samo Co2. Zdaj, pri Co2 tisti delci na milijon, to so PPM, to je malo ponesrečena, nekako, podobnost izrazov. Tukaj ne gre za delce, tukaj gre za molekule. Koronavirus pa je delec. To pomeni, da je tudi prostore treba pomerit, glede številske porazdelitve nanodelcev v ozračju. V Sloveniji imamo samo nekaj tovrstnih inštrumentov, ki take meritve sploh omogočajo in tukaj tudi precej zaostajamo za razvitimi državami. In seveda, maske, maske, vsepovsod, kjer ljudje govorijo, kjer govorimo, ker kapljice se prenašajo z govorom, z kihanjem in z kašljanjem. Tega se nekako vsi zavedamo. Pa ponovno, prosim, pomislite na zračno vlago, ko boste sprejemali priporočila oziroma ukrepe.

Hvala.