Govor

Marjan Pintar

Dober dan. Marjan Pintar je moje ime, sem direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

V gradivu za današnjo sejo je bilo citirano tudi del gradiva, torej dopis, ki smo ga s strani združenja poslali Ministrstvu za zdravje. To je dopis z dne 13. 9., v katerem smo res opozorili, da bi utegnil odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja, testiranja omejiti dostop do zdravstvenih storitev. Opozorili smo, da bi to utegnilo tudi poslabšati dinamiko testiranja in cepljenja in da bi zaradi tega lahko prišlo tudi do povečanega pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Pozvali smo Ministrstvo za zdravje k ponovnemu razmisleku in ponudili tudi morebitna pojasnila na to temo.

Zdaj, to je nek normalen način delovanja Združenja zdravstvenih zavodov, kajti kadar se pojavijo težave pri izvajalcih, se pravzaprav vedno obrnejo najprej na združenje zdravstvenih zavodov. Kaj mi delamo? Mi najprej zberemo stališča naših članov, poskušamo izluščiti bistvo problema. Velikokrat iščemo rešitve med seboj, poskušamo poklicati vse bolnišnice ali vse zdravstvene domove skupaj in skupaj iščemo rešitve, kaj bi bilo najbolje, in tako smo ravnali tudi v tem primeru. Najprej moram izraziti zadovoljstvo, da se je Ministrstvo za zdravje odzvalo s spremembo odloka in v bistvu podrobneje opredelilo, katere so tiste zdravstvene storitve, za katere ni potrebno zahtevati izpolnjevanja pogoja PCT. In do podobnih stališč so prišli zdravstveni domovi na sestanku 15. 9., kjer so se poenotili, da se pri vstopu v prostore zdravstvenih zavodov preverja izpolnjevanje pogoja PCT kot do nalaga odlok, vendar se vsem bolnikom, pri katerih bi bilo ogroženo življenje ali kjer bi obstajala možnost za akutno poslabšanje zdravstvenega stanja, pri vseh teh bolnikih so izvajalci omogočili dostop do zdravstvene storitve ne glede na izpolnjevanje pogoja PCT, seveda na podlagi predhodne strokovne triaže in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. In naš predlog je tudi bil, da to ne velja za testiranje in cepljenje in, kot že rečeno, je bilo potem to tudi jasno v spremembi odloka urejeno.

Ampak ker sem že pri besedi, bi rad opozoril še na nekaj. Ni edini problem, ki ga imamo v zvezi z dostopnostjo do zdravstva danes, PCT. Glejte, mi smo v tem času zelo s težavo poskušali pripeljati paciente do tega, da preden pridejo v ambulanto, pokličejo, da pišejo elektronska sporočila. In seveda v ambulanti imamo danes eno srednjo medicinsko sestro, in enega zdravnika. In preprosto vsega tega obsega telefonskih klicev, elektronskih sporočil ta skromna ekipa ne more podelati. In danes imamo težave z dostopnostjo tudi iz tega razloga, ker imamo en velik predhodni obseg administriranja, ki ga včasih ni bilo v taki meri, in preprosto ga ne zmoremo. Tudi sicer so pričakovanja. Zdravniki so pogosto v stiski, kajti pričakuje se, da bodo diagnostiko vršili preko elektronskih sporočil, preko fotografij in tako naprej. To je zelo težavno. Težko je beležiti take storitve, število tovrstnih storitev se je bistveno povečalo in treba bo iskati poti, kako razbremeniti te teame tega dela, ki je kar naenkrat zgrmelo na te zelo skromne ekipe.

Hvala lepa. Toliko z moje strani.