Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala za besedo, gospa predsednica. Spoštovane kolegice in kolegi poslanci, vabljeni gostje.

Ne glede na to, da je danes Ustavno sodišče zadržalo izvajanje pogoja PC v državni upravi, še zmeraj velja pogoj PCT pri dostopu do zdravstvenih storitev in tudi zaradi tega imamo sklicano to sejo z naslovom Nedopustno omejevanje dostopa do zdravstvenih storitev ob izpolnjevanju pogoja PCT.

In na današnjem zasedanju Odbora za zdravstvo tako pozivamo vlado, da naj pogoj PCT umakne za obisk osebnega zdravnika, za vožnjo z javnim prevozom in za plačilo natočenega goriva v bencinskem servisu. Želimo in zahtevamo, da imajo starejši, še posebej tisti, ki živijo na podeželju, na primer v Voličini ali pa na Jezerskem, in za katere ta pogoj velja in se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti oziroma imajo pomisleke, dostop do zdravstvene oskrbe. Sprašujem se, kako naj tak upokojenec stopi v avtobus, kako se naj pelje z avtobusom v Lenart ali pa na primer v Kranj, kjer je seveda pogoj za vstop na avtobus opravljen PCT. Ali pa napolni rezervoar z gorivom in gre na bencinsko postajo plačati – za tja notri prav je zahtevan pogoj PCT. In kako naj sploh tak upokojenec pride do zdravnika? Za praktično vsak pregled mora dodatno plačati 10 evrov testiranja. In nedopustno je v tem času, da državljani nimajo dostopa do svojega zdravnika, in nedopustno je, da se sprejemajo ukrepi, ki jim ta pogoj oziroma ki jim dostop do zdravnika otežujejo ali celo preprečujejo.

In spomnimo se, vlada je z odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnost, cepljenje in testiranje za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 na dopisni seji določila izpolnjevanje pogoja t.i. PCT za praktično vse dejavnosti in storitve v državi. Pogoj PCT morajo tako za opravljanje dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli pravni podlagi opravljajo svoje delo pri delodajalcu ali kot samostojno dejavnost. Izjema so nujna oskrba z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujna medicinska pomoč ter zaščita in reševanje. V nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami se štejejo prodajalne, ki v glavnem prodajajo živila in pijače, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln. Prav tako izjema do izpolnjevanja PCT pogoja velja za stranke v specializiranih prodajalnah s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki. V to izjemo ne sodijo prodajalne znotraj trgovskih centrov.

Po odloku morajo preverjanje pogoja PCT organizirati odgovorne osebe, ki izvajajo in organizirajo opravljanje dela. Oseba, ki za izpolnjevanje pogoja PCT potrebuje negativen test, lahko to dokazuje tudi s PCR testom, hitrim testom ali samotestiranjem. PCT pogoja prav tako ni treba izpolnjevati tudi mlajšim od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec v 1., 2. ali 3. razred osnovne šole, v glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki izvajalcu k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka starega do 15 let oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom. Kaj je pa s študenti?

In nekatere družine so se znašle v velikih stiskah. In na nas se je v zvezi sto temo obrnila tudi gospa Helena iz Prekmurja. Tako piše:

»Mama študentke sem, ki bo to šolsko leto obiskovala 2. letnik Pedagoške fakultete v Ljubljani. Je pridna študentka, vendar imamo sedaj poleg vseh ostalih finančnih problemov še tega s PCT. Hči, kot njene prijateljice, se zaenkrat ne želijo cepiti. Pravijo, da cepivo povzroča neplodnost, upoštevajo pa vse ukrepe kot so pač zahtevani. In sedaj tu nastajajo problemi glede javnega prevoza, ki za študente zahteva PCT pogoj, ki bo nas starše bremenilo mesečno cca 80 evrov ob vseh stroških, ki jih že tako prinaša bivanje študentov iz oddaljenih krajev. Ker so naši otroci, kot že rečeno, iz oddaljenih krajev, je potrebno plačati 25 evrov za 10 prevozov plus 10 evrov za vožnjo po Ljubljani z mestnim avtobusom. Potem je tu še strošek študentskega doma in končno tudi prehrana, ki tudi ravno ni poceni. Ima pa hči 100 evrov štipendije na mesec. Plače pri nas v Prekmurju so nizke, velika je brezposelnost, tudi moj soprog je brez zaposlitve. In enostavno ne vem več, kako bomo vse to breme zmogli. Hčera bo morala pustiti študij, žal, ker se ne bo izšlo. In zdaj je tu še pogoj PCT za prevoz, ki za učence in dijake ni potreben, za študente pa. Sama se vozim z avtobusom v službo, sama moram izpolnjevati pogoj PCT, dijaki, ki se prav tako vozijo na tem istem avtobusu, ga pa ne potrebujejo, a so v glavnem oni na tem avtobusu. Ni logike«.

Zelo emotivno pismo. In ob sprejemanju vseh naštetih pravi je vodja strokovne skupine gospa Mateja Logar dejala, da se moramo zavedati, da je PCT tisto, kar omogoča, da ostanejo družba, šole in ostale dejavnosti odprte. In kljub temu pa odlok odpira številna vprašanja, na katera še nismo dobili jasnih odgovorov. Težava se pojavlja, kot smo izpostavljali na samem začetku, pri obisku osebnega zdravnika, pa v primeru javnega potniškega prometa, pa obiska oziroma plačila goriva na bencinskem servisu, ki po našem mnenju sodijo med osnovna in vsakdanja opravila, za katera bo marsikateri posameznik sedaj prikrajšan. In da so nekateri deli odloka neživljenjski, posebej v delu, ki omejuje dostop do zdravstvenih storitev, smo praktično občutili vsi in je jasno kot beli dan.

Situacija v zdravstvu je nevzdržna zlasti na področju dostopnosti do zdravstvenih storitev, ki je ena od kritičnih točk zdravstvenega sistema in zdravstva nasploh. Odlok, ki predvideva izpolnjevanje kot pogoj PCT, pa tega nikakor naslavlja in rešuje. Temu pritrjujejo tudi številni strokovnjaki in združenja, ki so ob tem celo nakazali, kaj se bo zgodilo in v kakšno iskanje rešitev bodo prisiljeni ljudje. Združenje zdravstvenih zavodov je na Ministrstvo za zdravje že pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka, saj menijo, da odlok nebi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev. In po oceni Združenja zdravstvenih zavodov bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Ob tem ne gre spregledati, da je tudi direktor zdravstvenega doma Hrastnik dr. Gregor Pajić izrazil pomislek, da bi se zaradi pogoja PCT nekateri raje odločali za obisk ambulante za nujno medicinsko pomoč, saj odlok predvideva, da za nujna stanja pogoj PCT ne bo zahtevan. Ravno tako razmišljajo v zdravstvenih domovih Trbovlje in Kamnik. Ob tem pa po drugi strani nekateri vidijo možnost v dobrobit ljudi. Direktorica Zdravstvenega dom Ptuj Metka Petek Uhan tako poudarja, da bolnikom dostopa do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. Vsak uporabnik zdravstvenih storitev bo na vhodu v zdravstveni dom izpolnil vprašalnik o svojem zdravstvenem stanju. Bolnikom, za katere bodo ocenili, da so zdravi, bodo dovolili vstop v zdravstveni dom, bolne in take, ki bodo navedli, da so bili v rizičnem stiku, bodo pregledali v covidni ambulanti oziroma jih bodo napotili na testiranje. Za medklic pa lahko izpostavimo primer Danske, kjer izvajajo testiranje sedemkrat bolj pogosto kot v Sloveniji, je brezplačno in imajo najvišjo stopnjo precepljenosti. In tudi zaradi tega so te dni normalizirali življenje.

V stranki SAB se zato zavedamo, da v kolikor zdravstvena stroka zahteva in predlaga obvezno testiranje pred obiskom v zdravstvenem domu, potem mora to testiranje biti na voljo in mora biti na voljo brezplačno pred vstopom v sam zdravstveni dom. V SAB se zavedamo, da je boj z novim koronavirusom težek in dolg ter posledično zahteva sprejem nepriljubljenih omejitev, a vseeno moramo ostati v okvirih zdravega razuma.

Dejstvo je, da je celotno obdobje boja s koronavirusom Slovenija beležila in beleži skorajda najslabše rezultate in tudi vladna komunikacija z državljani se nikakor ne izboljša. V prvem valu epidemije so boj z virusom s svojimi življenji plačali upokojenci v domovih za starejše, v drugem in tretjem valu pa mladi in otroci zaradi zaprtja šol. Zdi se, da so v četrtem valu, ko je pogoj PCT potreben tudi za obisk zdravnika, na vrsti bolni, prav tako tisti, ki danes še ne vedo, da imajo kakšno težjo bolezen in morda zaradi pogoja PCT, ki ga ne bodo izpolnili, tega sploh ne bodo mogli ugotoviti.

V stranki SAB podpiramo ukrepe za zajezitev virusa in zmanjšanje števila okužb, toda vnovič se je pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT izkazalo, da so določeni ukrepi nesprejemljivi in pretirani. Ostro nasprotujemo omejevanju dostopa do osnovne zdravstvene oskrbe, saj bolniki brez izpolnjevanja pogoja PCT zdaj ne morejo priti do osebnega zdravnika. Kot opozarjajo strokovnjaki in zaposleni v zdravstvu, takšen način omejevanja pacientovih pravic škodi njihovem zdravju in vodi v poznejše odkrivanje bolezni. Prav tako se nam ne zdi smiselno uvajanje pogoja PCT za obisk bencinskih črpalk in rabo javnega potniškega prometa. Znova smo na rob prav tako potisnili mladostnike od 12. do 18. leta starosti, ki jih je vlada v odloku izenačila z odraslimi. Prav oni so po dolgotrajnem zaprtju šol, ki je vodilo v številne duševne stiske, znova izločeni iz javnega življenja. O cepljenju namreč odločajo njihovi starši, testi pa so plačljivi. Po veljavnem odloku torej tudi oni ne morejo do zdravnika brez predhodnega testiranja, kar lahko vodi v namerne okužbe za družbeno participacijo.

Vlada je v zadnjem odloku znova dokazala, da je z obvladovanjem bolezni COVID-19 zavozila. Državljani nimajo namreč več zaupanja v ukrepe, tudi takrat, ko bi to bilo potrebno, družba pa je razdeljena bolj kot kadarkoli prej. Predlagatelji nujne seje tako želimo opraviti širšo razpravo o sprejetem odloku in o vseh vprašanjih, s katerimi se soočamo prav vsi državljani, in vlado ponovno pozivamo k razmisleku o ukrepih in pogojih, ki so zlasti za ranljive skupine preveč omejujoči.

Zato predlagamo dva sklepa. Da odbor po opravljeni razpravi sprejme prvi sklep. Torej prvi sklep se glasi:

»Odbor za zdravstvo Vladi Republike Slovenije predlaga, da v izogib omejevanju dostopa do zdravstvenih storitev med izjeme do izpolnjevanja pogoja PCT nemudoma uvrsti obisk zdravnika ne glede na nujnost zdravstvene oskrbe«.

In pod drugo točko:

»Odbor za zdravstvo Vladi Republike Slovenije predlaga, da med izjeme od izpolnjevanja pogoja PCT uvrsti točenje goriva na bencinskih servisih in uporabo javnega potniškega prometa«.

Tema je resna. Zavedati se moramo, da ljudje zdravnika preprosto potrebujejo, k njemu ne hodijo na kavo ali pa na pogovor. Zato te teme naslavljamo.

Spoštovana predsednica odbora, vračam vam besedo.