Govor

Cveto Zupančič

Predsednik, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav poslankam, poslancem, ministru in vsem ostalim prisotnim.

Malo se bom navezal na poročilo za leto 2020, kjer istočasno poteka seja v Državnem svetu in bom moral iti na tisto sejo, tako da bom začel s tem. Zdi se mi pa tudi na konec koncev, mogoče bi bilo celo prav, da bi prej to točko obravnavali, glede na to, da dobi človek en občutek kakšno je stanje. In bom samo par besed o temu rekel. Leto 2020 je bilo silno ugodno za kmetijsko pridelavo. Vsi, se pravi vsi kazalci kaže o veliki povečavi samooskrbe, če bi temu tako rekli ali pa pridelave. Se pravi, če vidimo da je bilo dovolj mleka, dovolj mesa, tudi zelenjava, ki smo dostikrat tako kritično, je dosegla 50 % samooskrbe pa žito skoraj 90, itn., pomeni da znamo pridelati, še posebno pa pri dobrih podnebnih ali pa klimatskih pogojih. Tudi očitno dovolj ali pa skoraj dovolj posadimo, vendar potem se je pa pojavil problem, nekoliko je k temu pripomogla bolezen, nekoliko pa samo stanje, da pa so kmetije teh pridelkov težko pridajali, če pa so prodajali, so po izredno nizki ceni. In na koncu se je zgodilo to, da država posegla je s proračunskimi sredstvi za reševanje ali pa spodbujanje v, bi rekel, plasiranju ali pa zaradi izgube dohodka v posameznih kmetijskih sektorjih. Tako, da v tem delu gre tudi pohvaliti pač, da smo to prepoznali in da smo določenim sektorjem pomagali. Recimo en primer štrli ven, to je recimo pridelava krompirja, kjer smo imeli 70-procentno samooskrbo pridelanost, se pravi krompir je za 70 % naše porabe, pa vendar je bilo krompirja na trgu, v trgovinah toliko, da dejansko ni imel cene, da so ga kmetje dejansko vozili v odpade, po domače povedano, in je morala država posredovati, da je tukaj nadomestila. Se pravi, gre za eno silno neverjetno situacijo glede na to, da tisto, kar kmet pridela, da ne znamo ali pa nismo povezani, ne doseže tiste prave cene, da bi to dobil naš potrošnik. Se pravi, naš potrošnik je jedel uvoženo hrano, istočasno pa lasten pridelek nekje moral, po domače povedano, uničevati. Res pa je, da smo imeli zaprte vrtce, zavode in tako naprej, edino bolnice so na polno delale, ostalo pa je bilo več ali manj zelo prizadeto. Toliko o temu za nazaj. Moram pa reči, da če bi primerjal pa letošnje leto, je pa precej obratno, se pravi, je pa izredno slaba letina, srečali se bomo s temi nizkimi pridelki po posameznih panogah, hkrati pa cenovno pa nekje tam, kjer smo bili ali pa za kakšen centek več pri posameznem artiklu.

Zdaj pa sam proračun. Bilo je že povedano, tudi v Državnem svetu smo obravnavali predlog proračuna 2022-2023. Smo se samo seznanili, kajti bila so zelo različna mnenja predvsem v enemu delu. Se pravi, v proračunu je napredek. Minister ni govoril tudi o tem, da leto 2020 imam podatek, da je bilo dejansko za vse kmetijstvo namenjeno 380 milijonov, se pravi še bistveno manj kot pa 2021, 2022 in predlogu 2023. Se pravi je neki napredek, vendar vidimo pa, da tudi iz te statistike zadnjih let, da pa kmetije se opuščajo. Kmetije dejansko na nek način prodajajo, ni interesa mladih, ni vpisov v kmetijske poklice, šole so že dejansko na limitu, ker ni zanimanja. Se pravi, kmetijski poklici, niti tisti ki na koncu koncev so kmetje niti tisti, ki bi želele v ta poklic stopiti, nimajo interesa predvsem zaradi tega, ker je ekonomsko nezanimiv, hkrati pa tudi nekako, bi rekel, po svoje naporen ta poklic, če vendar je, vemo, lep in poseben, kar se tega tiče. In tega interesa ni in zaradi tega so potem vedno nekako predlogi, kako bi bilo iz tega ven, kako narediti ta poklic zanimiv, kako pač vzpostaviti programe, kjer bo tudi nek mlad kmet zainteresiran videl prihodnost tudi v dohodkovnem delu, se pravi eno in drugo. In seveda zaradi tega je prišlo v samem postopku do predloga, da bi se kmetijski del s svojimi programi in pa seveda tudi predvsem temu programi, ki bi bili podprti iz ukrepov kmetijske politike, da bi se moral ta del kmetijski sredstev povečati. Potem ko govorimo o celem programu 2020-2027 za nadaljnjih 380 milijonov, to je predlog, seveda ni pa to del tega proračuna. V nekem delu ja, generalno pa ne.

Tako, da komisija se je s tem seznanila, bo pa sama razprava še naprej in pa dogodki o tem tudi pač predmet razprav. Se bom pa vrnil v Državni svet, bom še poslušal, pa mislim, da to sem dal tudi za poročilo poslovanja, se pravi stanja v kmetijstvu v letu 2020.

Hvala lepa.