Govor

Andreja Kokalj

Hvala lepa za besedo predsedujoči. Spoštovane poslanke in poslanci. Komisija pozdravlja predlagateljevo namero po enotnosti in večji jasnosti ureditve nezdružljivosti opravljanja funkcije poslanca. O oceni stanja in razlogih za sprejem predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o poslancih se sklicujete tudi na mnenje in priporočilo na področju nezdružljivosti funkcije ter članstva in dejavnosti poslancev, št. 06244-3/2018, ki ga je dne 31. 1. 2019 sprejela komisija.

V navedenem mnenju je komisija podala priporočilo, da bi bilo potrebno področje nezdružljivosti funkcij ter prepovedi članstva in dejavnosti poslancev Državnega zbora Republike Slovenije smiselno poenotiti z ureditvijo navedenih institutov v določbah zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, in sicer tako, da se določbe zakona o poslancih v tem delu ustrezno spremenijo oziroma dopolnijo.

Komisija torej podpira poenotenje ureditve in jasnejši zapis pravnih položajev in dolžnosti poslancev. Komisija podpira enotno ureditev in sicer na način, kot je to v Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije. Hvala lepa.