Govor

Monika Gregorčič

Spoštovane kolegice in kolegi!

Pričenjam 93. sejo Odbora za zunanjo politiko. Ob začetku seje vas kot običajno vljudno naprošam, da glede na zdravstvena napotila tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete medosebno razdaljo in nosite zaščitne maske. Obveščam vas, da so danes iz seje upravičeno odsotni: gospa Lidija Divjak Mirnik Poslanska skupina LMŠ ter gospod Zmago Jelinčič Plemeniti Poslanska skupina SNS, danes je upravičeno odsoten tudi gospod Matjaž Nemec Poslanska skupina SD, na seji pa danes s pooblastilom sodelujejo naslednje poslanke in poslanci, gospa Alenka Jeraj nadomešča mag. Branka Grimsa iz Poslanske skupine SDS, gospod Andrej Černigoj Poslanska skupina NSi nadomešča gospoda Blaža Pavlina in gospa Andreja Zabret Poslanska skupina LMŠ nadomešča gospoda Marjana Šarca.

Pozdravljam vse prisotne člane odbora in vse vabljene na današnjo sejo.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. 7. oktobra ste prejeli tudi predlog za širitev dnevnega reda s točkami A1, B1, 2a in 2b. Tako, da bomo najprej glasovali o vsakem predlogu za širitev dnevnega reda posebej.

In prehajamo na glasovanje o predlogu za širitev s točko A1 – Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog za širitev sprejet.

Na glasovanje dajem predlog za širitev dnevnega reda s točko B1, Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2023. glasujemo. Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Predlog za širitev dnevnega reda s točko b1. potrjen.

Na glasovanje dajem še predlog za širitev s točko 2.a Predlog Zakona o ratifikaciji sporazuma o gospodarskem partnerstvu med državami / nerazumljivo/ na eni strani ter Evropsko skupnostjo in njenimi državami članicami na drugi strani s sklepno listino. Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je tudi predlog za širitev dnevnega reda s točko 2.a potrjen.

Na glasovanje dajem še zadnji predlog za širitev s točko 2.b Pobuda za sklenitev sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republiko Kosovo o sodelovanju pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Glasujemo.

Kdo je za? (12 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Tudi ta predloga za širitev dnevnega reda s točko 2.b je potrjen.

Tako je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem in z vsemi izglasovanimi rešitvami.

Pri obravnavi prvih dveh točk dnevnega reda sedaj predlagam, da združimo obravnavo točk a1. in b1. torej Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2023. Te dve obravnavi bi združili. Zanima me, če kdo temu nasprotuje? (Ne.)

Prehajamo na skupno obravnavo TOČK A1. IN B1. TO JE PREDLOG SPRMEMEMB PRORAČUNA ZA LETO 2022 IN PREDLOG PRORAČUNA ZA LETO 2023.

Gradivo je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora 30. septembra 2021. Predloga proračunov bomo obravnavali v skladu s tretjim odstavkom 157. člena Poslovnika Državnega zbora in sicer le z vidika svojih pristojnosti torej le v tistih delih, ki se nanašajo na delovno področje Ministrstva za zunanje zadeve. Obveščam vas, da do tega trenutka nisem prejela nobenega predloga za amandma odbora. Za dopolnilno obrazložitev predlogov proračunov dajem besedo predlagateljem najprej predstavnici Ministrstva za finance za splošno obrazložitev predlogov proračunov gospa Klavdija Štimec, Ministrstvo za finance.

Izvolite.