Govor

Robert Glavaš

Hvala lepa. Seveda lep pozdrav tudi z moje strani vsem prisotnim v tej dvorani.

Seveda jaz bi moral nekaj stavkov povedati tudi vezano na teste oziroma preizkušnje, ki smo jih delali v Ministrstvu za obrambo in seveda tudi v slovenski vojski. Kot je že minister omenil, vozila, ki so trenutno v fazi za uvedbo v operativno uporabo niso še v slovenski vojski, ne glede na to, da niso v Slovenski vojski sem jaz na podlagi mojega ukaza in pomoč Direktorata za obrambno logistiko ustanovil določeno skupino ljudi za na prvi strani za nadzor kako se to uvaja in kaj se dela na vozilih. Druga je integracija sistemov, k bodo prihajali in seveda tudi kako in na kakšen način bomo uvedli to ta sredstva v operativno uporabo.

Ta skupina je tudi pri vseh teh pregledih, ki so bili danes povedani tudi sodelovala na veliko in seveda tudi z našo pomočjo smo ugotovili te napake pač, ki so bile danes omenjene. Mi smo na podlagi tega seveda razdelili naše delo na tri faze. Kot sem že prej omenil se pravi in šele v tretji fazi računamo na to, da bodo ta vozila uradno sprejeta tudi v slovensko vojsko. Ampak še enkrat ponavljam. Ne glede na to sodelujemo z Ministrstvom za obrambo in seveda skušamo z našimi izkušnjami z našimi zahtevami, ki smo jih opredelili tudi pomagati, da so ta vozila, da bodo ta vozila uvedena v slovensko vojsko tako kot je potrebno.

Kar je pa bistveno bi jaz rad povedal sledeče. Mi se zavedamo, da jaz kot načelnik generalštaba sem dolžan svojim vojakom in pripadnicam in pripadnikom slovenske vojske zagotovit varno delovno okolje, kakor tudi potrebno zaščito. In če se obrnemo zdaj nazaj 10, 15 let, ugotavljamo, da je slovenska vojska na področju modernizacije se pravi zaščita in varno okolje najmanj stagnirala, če ne celo nazadovala in je modernizacija, ki je danes toliko opevana tukaj in potrebna sigurno usmerjena temu, da bodo naši vojaki, pripadnice in pripadniki imeli vrhunsko opremo, ki jim bo omogočala seveda opravljanje vseh nalog, ki jih država daje pred njih.

In to je vsa, vso bistvo vsega. In ta vozila o katerih smo danes, ki govorimo Oshkosh, Dželvi, so samo en del modernizacije, ki se bo dogajalo v slovenski vojski in so nujno potrebna. Mi se zavedamo, mi smo to že omenili večkrat. Jaz sem tudi večkrat prisoten na Odborih za obrambo Odborih za obrambo, kjer smo se o tem pogovarjali zakaj Oshkosh. Iz enega razloga, ker Hamerji, vozila, ki jih imamo danes v slovenski vojski ne sledijo standardom, ki so nujno potrebna za zaščito pripadnikov in pripadnic slovenske vojske in zaradi tega gremo mi v modernizacijo, kajti razvoj gre rapidno naprej in seveda mi če želimo doseči to, kar želimo, predvsem pri oblikovanju ciljev zmogljivosti in vseh teh sil, ki jih razvijamo je to edino potrebno.

In tukaj se moramo zavedati, da Zakon o obrambi, kjer nam govori kakšne naloge naj opravlja slovenska vojska doma in v tujini smo mi dolžni to naredit in seveda na podlagi tega moramo tudi zagotovit, to je naša obligatorna pravica, da pripadnikov in pripadnicam slovenske vojske nudimo čim boljšo opremo in čim boljšo zaščito ali doma ali v tujini. Hvala lepa.