Govor

mag. Marko Pogačnik

Spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 116. sejo Odbora za zadeve Evropske unije!

Obveščam vas, da so zadržani in da se današnje seje ne morejo udeležiti naslednji člani: dr. Trček, mag. Koprivc na seji pa kot nadomestni člani nastopajo Ivanuša, ki nadomešča poslanca gospoda Jelinčiča, gospod Blaž Pavlin, ki nadomešča Andreja Černigoja, gospa Tina Heferle, ki nadomešča poslanca gospod Igorja Pečka in poslanec gospod Edvard Pavlič, ki nadomešča poslanka Nika Prebila. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta. Vse navzoče lepo pozdravljam.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem

Prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA, ki jo bomo obravnavali skupaj. PREDLOG SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022 IN PREDLOG PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Gradivo z dne 29. september je bilo objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora. Oba proračunska dokumenta je v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije. Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 bomo obravnavali na podlagi 166. člena, predlog proračuna za leto 2023 pa na podlagi 157. člena Poslovnika Državnega zbora in sicer kot zainteresirano delovno telo z vidika svojih pristojnosti, kar pomeni, da bomo obravnavali le tiste dele, ki se nanašata na Službo Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijo in na Ministrstvo za zunanje zadeve.

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, do tega trenutka nisem prejel nobenega predloga za amandma odbora, zato naprošam gospod ministra Zvonka Černača, da nam predstavi Predlog sprememb Proračuna Republike Slovenije za leto 2022 in Predlog Proračuna Republike Slovenije za leto 2023 v delu, ki se nanaša na delo na področju Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijo, kohezijsko politiko oziroma na izvajanje evropske kohezijske politike v Sloveniji v letih 2022 in 2023.

Spoštovani minister, beseda je vaša.