Govor

Miroslava Palhartinger

Pozdravljeni. Hvala za besedo. Mnenje bom v bistvu predstavila zgolj v tem njegovem sklepnem delu glede na to, da se nanaša predlagano priporočilo na priporočilo vladi, naj spoštuje določbe dveh zakonov, o katerih je bilo že predstavljeno.

Smo pač opozorili, da je že v dejstvu, da je neka vsebina urejena za zakonom, vsebovana tudi obveznost, da se zakonska ureditev v celoti spoštuje, kar je povzela tudi gospa Bratuškova kot predstavnica predlagateljev.

Nadaljujemo, da zato, ker je podlaga za tako obveznost že sam zakon, naslavljanje dodatnih priporočil, pozivov ali celo zahtev na druge subjekte k spoštovanju zakona ali njegovih posameznih določb, ni niti potrebno niti smiselno.

Kar se tiče odgovornosti, ki jo ima vlada za zagotovitev financiranja STA, ki je skladen z veljavno zakonsko ureditvijo, pa tudi s sodnimi odločbami, pa dodajamo, da te odgovornosti ni mogoče uveljavljati s sprejemanjem priporočil, namreč te so pravno neobvezujoči, politični akti, ampak kvečjemu z uporabo ustreznih ustavnih institutov.

Hvala.