Govor

Mark Boris Andrijanič

Najlepša hvala, predsedujoči. En lep pozdrav vsem skupaj.

Glede na to, da zagovarjam prvi proračun službe Vlade za digitalno preobrazbo, mi dovolite, da vam na kratko predstavim naloge, organiziranost in potem tudi glavne proračunske postavke in pa projekte naše službe.

Kot veste, je služba začela z delovanjem 1. avgusta letos, pri čemer izvaja dva sklopa nalog, po eni strani usklajuje in koordinira s pristojnimi ministrstvi in vladnimi službami ukrepe in projekte na področju informacijske družbe in pa digitalne preobrazbe gospodarstva, zdravstva, izobraževanja, javne uprave, pravosodja in pa kmetijstva. Po drugi strani pa tudi pripravlja, vodi in izvaja lastne projekte in sicer tiste na področju digitalne preobrazbe in pa informacijske družbe, ki so financirane bodisi iz proračuna Republike Slovenije in pa skladov Evropske unije. Pri teh projektih smo še posebej osredotočeni na tiste, ki se nanašajo na vzpodbujanje digitalne vključenosti, to pomeni vse življenjskega učenja na področju digitalnih veščin, dostopnosti računalniške in druge opreme, vključevanje še posebej ranljivih skupin s pomočjo digitalnih tehnologij in zagotavljanja digitalne povezljivosti.

Kar se tiče same organizacije službe, je poleg kabineta ministra in pa službe za splošne zadeve štirje sektorji. En je namenjen strateškemu načrtovanju, drugi pospeševanju digitalne preobrazbe, torej medresorski koordinaciji na področju uresničevanja ukrepov strateškega sveta za digitalizacijo, tretji se ukvarja z evropskimi in mednarodnimi zadevami, četrti, najpomembnejši, pa je namenjen digitalni vključenosti. Predlagani proračun za naslednje leto znaša 37 milijonov 790 tisoč evrov, za leto 2023 pa 35 milijonov 965 tisoč evrov. Pri čemer so glavne postavke delovanje službe v vrednosti 2,5 milijona za naslednje leto in pa 3,5 milijonov za leto 2023. drugi steber in najpomembnejši se nanaša na projekte s področja digitalne vključenosti za kater bo v naslednjem letu, če bo ta proračun potrjen, namenjenih dobrih 31 milijonov evrov, leto kasneje pa 28 milijonov evrov. Pri teh projektih gre v prvi vrsti za izboljšanje dostopnosti: do digitalnih veščin in pa računalniške opreme med ranljivimi in drugimi skupinami. Namreč imamo v Sloveniji precejšnji problem, zgolj 55 odstotkov prebivalstva med 16. in 74. letom ima osnovne digitalne kompetence, kar je seveda absolutno premalo za aktivno udejstvovanje v digitalni družbi. Prav zato želimo s temi projekti ponuditi pomoč ranljivim skupinam, da pridobijo osnovne digitalne veščine za učinkovito in varno porabo interneta, vključno s spletnimi storitvami javne uprave. Po drugi strani pa želimo podpreti mlade, še posebej osnovno in srednješolce, tam pridobijo znanja na tistih področjih ki so konec koncev področja prihodnosti, to je programiranje, robotika in pa umetna inteligenca.

Tretji steber predstavljajo ostali projekti, ki so strateške narave, tukaj pa naj še posebej izpostavim vzpostavitev mednarodnega inštituta za uporabno umetno inteligenco, centra za pomoč slovenskim IT in ostalim strokovnjakom pri vračanju v domovino in pa vzpostavitev razvojno-gospodarskega predstavništva v / nerazumljivo/ dolini.

Če bo ta proračun potrjen, gre za rekordna sredstva namenjena za digitalno preobrazbo Slovenije. Na tem področju kot vsi vemo, Slovenija zaostaja za povprečjem Evropske unije, tako da predstavlja predlog, ki ga imate pred sabo, odličen začetek za to, da se Slovenija končno pribije s podpovprečja med vodilne države v Evropi.

Hvala lepa.