Govor

Boštjan Koritnik

Hvala predsedujoči. Lep pozdrav vsem kolegom, poslankam, poslancem!

Podobno kot je že kolega Hojs dejal, tudi na Ministrstvu za javno upravo smo zadovoljni z doseženim oziroma predlaganim proračunom. Na nivoju torej Ministrstva za javno upravo se glede na sprejeti proračun za leto 2021, proračun za 2022 oziroma predlog zvišuje za nekaj več kot 6 %, to je 14 milijonov 800. Predlog proračuna za leto 2023 pa se v primerjavi s predlogom sprememb proračuna za leto 2022 zvišuje za več kot 7 % oziroma za 19 milijonov 200 in nekaj tisoč.

Glede podprogramov bi izpostavil dva. Eno so upravne storitve v upravnih enotah.: Tam smo torej tudi v kadrovskem načrtu predvideli 51 novih zaposlitev. Usmeritev je, da se na upravnih enotah, ki so vključen kontakt državljank, državljanov, tudi gospodarskih subjektov z državo, da se povečajo, poveča nabor storitev oziroma del storitve, ki jih izvaja država, torej da to preide z bremen, kot breme državljank in državljanov in gospodarskih subjektov in zato so potrebne nove zaposlitve in seveda tudi sredstva za plače. 51 novih zaposlitev je sicer glede na to, da imamo 58 upravnih enot, ni niti ena oseba več na upravno enoto, ampak s sprotno digitalizacijo, migracijo na nove sisteme bomo tudi z optimizacijo dosegli, da bodo storitve še učinkovitejše in boljše. To je ena sprememba.

Druga stvar, ki bi jo izpostavil, je pa razvoj širokopasovnih omrežij. To je zadeva, ki je v delu že desetletje. Za Gošo 4 smo v zadnjem času sklenili pet pogodb v skupni vrednosti 74 milijonov 800 tisoč evrov, od tega je vredno sofinanciranje iz javnih sredstev 7 milijonov 608 tisoč evrov, izvedba del je v teku, torej v oktobru 2021, torej ta mesec je pa predvideno priključevanje prvih končnih uporabnikov. Za Gošo 5, torej peto serijo tega razpisa je v okviru prvega odpiranja vlog v podpisovanju 29 pogodb v skupni rednosti 59 milijonov 800 tisoč evrov, na drugem odpiranju je bilo pa potrjenih tudi že pet vlog v skupni vrednosti 6 milijonov 880 tisoč evrov in pogodbe za teh pet vlog so v pripravi. tako, da je za prihodnji dve odpiranji Gošo 5, oktobra in decembra letos na voljo še milijon 442 tisoč evrov in to je aktivnost, ki je v proračunu ustrezno podprta, znesek načrtovanih sredstev na tem podprogramu za leto 2022 znaša 17 milijonov 500 tisoč evrov in v letu 2023, 11 milijonov in pol.

Toliko za enkrat. Hvala.