Govor

Aleš Hojs

Hvala lepa, gospod predsednik. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci!

Bom relativno kratek, glede na to, da moram reči, da sem s tem kar smo se izpogajali v okviru ministrstev, z Ministrom za finance, lahko rečem, da sem s proračunoma za leto 2022 in 2023 zelo zadovoljen. Gre dejansko v obeh proračunih za povečanje proračuna, ki ga prejema Ministrstvo za notranje zadeve. Zdaj morda, če se najprej ustavim glede na aktualni proračun, torej aktualni proračun za leto 2021, ga bo potrebno tudi tako oziroma so ga tudi povečali. To povečanje seveda gre v pretežni meri zaradi povečanja osebnih dohodkov, ki so vezane na prejemke, ki so jih policisti in drugi uslužbenci dobivali v Covid času. Med tem, ko pa v letu 2022 in pa 2023, to povečanje v nekem deležu seveda odseva tudi povečanje osebnih dohodkov. Ti osebni dohodki se povečujejo skladno s sporazumom, ki smo ga dogovorili z obema sindikatoma. Seveda je del teh sredstev vezanih ali pa pogojen še vedno s sprejemom zakona, ki je trenutno v proceduri, torej Zakona o organiziranosti in delu policije. V kolikor bo ta zakon sprejet, bodo ti zneski, ki so tukaj predvideni izplačani.: V kolikor tisti zakon ne bi bil sprejet, seveda bodo ti zneski za osebne dohodke nižji. Sicer pa smo v obeh letih predvideli kar precej sredstev, dodatnih sredstev vezanih na višje zneske, ki jih prejemamo s strani Evropske unije. Torej teh sredstev je v letu 2022 in 2023 po več deset milijonov evrov več, med tem ko pa… Naj dodam, da je v letu 2022 8 milijonov evrov več tudi namenskih sredstev. Ta namenska sredstva smo uspeli dobiti s pogajanji oziroma z dogovorom z družbo Dars, zato se iz tega mesta družbi Dars tudi zahvaljujem. Gre za sofinanciranje avtocestne policije. Torej družba Dars se je nekako odločila oziroma opredelila, tudi podpisan je že dogovor za ta namenska sredstva. Ta namenska sredstva bodo seveda namenjena zgolj novim tehničnim sredstvom, deloma seveda tudi drugi opremi, ki jo avtocestna policija potrebuje.

Kar se tiče sicer naložb, smo v obeh letih predvideli precejšnje povečanje zneskov, ki so načrtovani za opremo policistov, torej za osebno opremo policistov. Druga pomembna postavka je vozni park, torej zamenjava voznega parka. V letu 2022 načrtujemo dodatno, razpis je že v teku oziroma ne razpis, pogodba je že podpisana, dodaten nakup transportnega helikopterja. V letu 2022 od večjih naložb predvidevamo zaključitev projekta Tetra. Torej projekta, ki bo na novo uredil povezave v policiji. Med tem, ko pa v letu 2023 načrtujemo pričetek oziroma delno nabavo enega od dveh izvidniških helikopterjev, morda tudi plačilo dela drugega za oba helikopterja, se v letu 2023 načrtuje po 22 milijonov evrov. Obenem pa smo začeli trenutno tudi s postopkom za nabavo novega policijskega plovila. Računamo, da bi to prvo plovilo dobili v letu 2022 in pa drugo plovilo v letu 2023, za vsakega od plovil torej dodatnih novih plovil je načrtovanih po 2 milijona evrov. Lahko sicer preberemo vse številke povsem natančno, ampak mislim, da ni potrebno, saj poslanci ste jih videli oziroma prebrali.

Zaključim mogoče zgolj še enkrat s plačami. Torej stroški dela so po predlogu sprememb proračuna za leto 2022 v višini 365 milijonov evrov celotnega zneska, v letu 2023 v višini 374 milijonov evrov, kar pomeni povečavo glede na leto prej, torej glede na leto 2022, 8,8 milijona evrov. Je pa tako kot sem rekel, da bodo ta sredstva pač porabljena skladno z dogovorom s sindikati.

Naj zaključim, da sem v okviru sprejema tega proračuna in verjamem, da ga boste poslanci podprli, zadovoljen da smo uspeli izpogajati tako velika sredstva za ministrstvo in za policijo. To je pravzaprav najvišji proračun, ki ga je policija v svojem 30 letnem delovanju oziroma ministrstvo v 30 letnem delovanju dobila oziroma ga bo dobila. Verjamem, da bodo tudi v večji meri vse postavke realizirane, pri čemer posebej opozarjam na relativno velika sredstva iz evropskih skladov. Ta sredstva, zato se načrtuje deloma tudi projektne zaposlitve. Tukaj bo potrebno kar precej vložiti napora naših novih ali pa obstoječih sodelavce za to, da bodo ta sredstva počrpana do tiste celote ki nam jo je Evropska unija namenila.

Hvala lepa predsednik.