Govor

mag. Alenka Bratušek

Najlepša hvala. Seveda najprej let pozdrav tudi v mojem imenu.

Pred nami je obsežen, ampak pomemben dokument, ki pove kaj in kako je država upravljala in: plačevala iz sredstev državnega proračuna javnih financ. Kar malo sem presenečena, da ni bilo v uvodu več besed povedanih v povezavi s sredstvi namenjeni epidemiji. To opozarjam zato, ker ko smo oziroma, ko se je sprejemal rebalans proračuna za leto 2021, je Vlada korektno v obrazložitvi napisala, da gre pravzaprav za 20 odstotkov proračuna, plan je bil, da se bo za epidemijo porabilo približno 2,6 milijarde evrov. Tako da, 20 % proračuna si verjetno zasluži nekaj več besed.

Mogoče se kdo spomni, da smo v stranki SAB takrat, ko so se začela zagotavljati sredstva za epidemijo, dali amandma in želeli, da so ta sredstva predstavljena, evidentirana in na koncu seveda tudi poraba evidentirana na enem skupnem mestu. Niso sprejeli našega predloga, zato imamo zdaj te postavke, to porabo razmetano pravzaprav čez celoten tale, takole približno, dokument. Bom pokazala. Toliko papirjev je treba premetati, če želiš ugotoviti kakšna je bila poraba za Covid krizo oziroma za sredstva povezana z epidemijo. Seveda imamo med obrazložitvami pod točko rimska III., 1.10, na sedmih straneh zapisano zakaj so se ta sredstva uporabljala, in da je bilo na koncu namesto 2,6 milijarde za Covid krizo oziroma omilitev posledic epidemije COVID-19 porabljeno mislim, da 2 milijardi 167 milijonov evrov in tukaj potem v parih vrsticah navedeno zakaj so se te stvari uporabljale, potem je pa nabirka na šestih straneh, nabirka ukrepov, tako imenovanih projektov iz NRP, kjer seveda moraš zelo dobro poznati proračun, če to želiš pogledati. Ja, jaz bom rekla, proračun dobro pozna, sem si lahko pogledala. Tisti, ki pa tega ne poznajo toliko dobro, pa malo težje. Skratka, če želiš ugotoviti koliko je naša država dala za to Covid krizo, rabiš kar nekaj ur, da se pribiješ, pa seštevaš, pa tako naprej, skozi vse te množico, stotine strani dokumenta. To kar sem jaz malo preseneča je da, prvič, je bilo porabljeno pol milijarde manj denarja. To je prava stvar. Druga. Da nisem našla zapisano koliko smo porabili na primer za cepiva in cepljenje in testiranje naših državljanov. In tretja ugotovitev, če sem s te množice papirjev uspela dobiti pravi podatek je ta, da je Ministrstvo za okolje in prostor četrto ministrstvo s porabo skoraj 9 milijonov evrov, kar je za mene nenavadno, ker ne razumem čisto dobro kaj bi Ministrstvo za okolje potrebovalo toliko več. Prva tri ministrstva so seveda ministrstvo za delo, Ministrstvo za finance absolutno prvo in največ, mislim da okrog 760 milijonov, potem sledi Ministrstvo za delo, Ministrstvo za gospodarstvo in četrto, Ministrstvo za okolje in prostor. Tako da, to je za mene presenečenje in bi želela ugotoviti oziroma bi želela pojasnilo kaj je tukaj mišljeno oziroma kaj je Ministrstvo za okolje porabljalo v takih višinah. Potem so med sredstvi, med porabo evidentirani, jaz zdaj ne vem ali naj temu rečem subvencije ali pa kakorkoli, za kar en cel kup letalskih družb. Me zanima kaj je osnova za to subvencijo letalskim družbam. Kot jaz vem, bi potrebovali spremembo Zakona, ki je zdajšnja koalicija, še takrat, ko sem jaz bila Ministrica za okolje, za infrastrukturo, se opravičujem ostro nasprotovala, ostro in zato zakon ni bil sprejet. Tako, da me zanima kaj je podlaga za to.: Naslednje vprašanje. Koliko je bilo v letu 2020 porabljenih turističnih bonov? Zanima me številka porabe, se pravi, količinsko koliko ljudi je ta bom uporabilo in zneskovno, koliko sredstev je bilo za to porabljeno?

To mogoče za začetek. Še enkrat pa. Vse to bi se dalo ugotoviti, če bi upoštevali naš predlog in transparentno prikazali porabo denarja tako kot bi to za takšno količino denarja, 20 % ste sami napisali, na koncu nekaj manj, če bi bilo to transparentno predstavljeno v okviru proračunskega sklada in bi vsem ljudem bilo kristalno jasno za katere namene kdo je ta sredstva dobival.