Govor

Boštjan Koražija

Spoštovani predsedujoči, najlepša hvala za besedo. V Levici seveda pozdravljamo in nas veseli, da se bodo proračunska sredstva vsaj ohranila oziroma tudi celo deloma vsaj malo zvišala. Ker, kot je gospod poslanec Lenart govoril, dejansko ni samo problem v proračunu, problem je tudi, po mojem, v samem pristopu do problema manjšin oziroma do problema Slovencev v zamejstvu in po svetu.

V Levici tudi opozarjamo, da je v bistvu najštevilčnejša in najbolj zaščite avtohtona slovenska narodna skupnost v Republiki Italiji. Dejansko absurd pa je oziroma tudi najmanj zaščitena pa je avtohtona slovenska narodna skupnost v Republiki Hrvaški. Pa vam bom sedaj razložil zakaj sem vam to tako bolj plastično razložil. Poglejte, pred kratkim je gospod minister za gospodarski razvoj in tehnologijo gospod Zdravko Počivalšek podal sledečo izjavo, da so Slovenci na Hr… oziroma da Slovenci na Hrvaškem niso avtohtona slovenska manjšina. Seveda kar je pri Zvezi slovenskih društev na Hrvaškem, ki je dejansko opozorila na to nedopustnost te izjave in takšnega kategoriziranja dejansko povzročila pravi manjši škandal. In dejansko me zanima, če se pričakuje tudi večja finančna podpora glede te narodne skupnosti, slovenske narodne skupnosti v Republiki Hrvaški. Pa tudi, ali lahko pojasnite to stališče gospoda ministra Počivalška, glede na to, da je bilo izjavljeno v smislu kot da je uradno. Kakšno je tudi vaše stališče do te izjave oziroma kako ste potem urgirali oziroma zadeve reševali naprej.

Prej ste omenili tudi ta proračun in kolikor sem se pač pogovarjal tudi z ostalimi društvi in tudi člani oziroma deležniki teh slovenskih narodnih skupnosti v sosednjih državah je pač neka ocena približno, da bi moral biti proračun vsaj 12 milijonov pa pol evrov do nekje 13 milijonov in pol evrov. Jaz mislim, da se s tem tudi strinjate oziroma da imate tudi te podatke sami.

Potem imam tudi vprašanje, če se namerava še dodatno kakorkoli zviševati ta proračunski, bom rekel, v resnici kar nek manjko glede slovenskih narodnih skupnosti. In tudi zanima me, kako je kriza povzročena s pandemijo Covid-19 vplivala na samo podporo delovanja zamejskih, zdomskih in izseljenskih organizacij Slovencev po svetu oziroma kako ste jih reševali in na kakšen način.

Prosil če še dodatneje lahko obrazložite tudi ta vsebinski del, kateri so vsebinski poudarki v tem proračunu oziroma poudarki programov in porazdelitev sredstev med posamezniki porabniki oziroma projekti, če imate specifično določene zadeve.

Opozorili bi tudi, kot je že prej tudi gospod poslanec v prvi razpravi opozoril, glede na to, da je prav, smo v času 101. obletnice koroškega plebiscita, da se opozori tudi na nedopustnost kršenja te avstrijske državne pogodbe, sploh tega zloglasnega 7. člena, ki dejansko bi moral zagotavljati pravice slovenskih in hrvaških manjšin. Zanima me, kako ste pristopali k tem oziroma kako boste pristopali k rešitvi eh problemov, ki jih je zmeraj več dejansko, sploh na Slovenskem-koroškem, ker vem tudi iz prve roke, da se spet pojavljajo problemi s slovensko študijsko knjižnico v Celovcu, potem je jezikovne kompetence, dejansko dramatično vpadajo slovenske med temi dvojezičnimi, se pravi med to dvojezično slovensko narodno skupnost. Pa vem, da pred kratkim je tudi prišlo kar nekaj informacij, da so spet na udaru manjšinski mediji in da tudi tem medijem je v resnici zagotovljena neustrezna finančna podpora. Zanima me, če ste tudi bili v kontaktu s katerim izmed predstavnikov teh medijev oziroma če ste tudi z njimi opravili kakšne določene razgovore.

V bistvu je, da pač Republika Slovenija ima kot matična država vso pravico, predvsem pa dolžnost, da kot sila zaščitnica skrbi za manjšinsko varstvo in dosledno izvajanje zajamčenih pravic iz naslova te avstrijske državne pogodbe. In jaz mislim, da je prav, da spet vi kot trenutno vladajoča politika oziroma predstavniki oblasti oziroma vlade, da spet izrečete, bom rekel, kar konkretno zaščito narodne manjšine oziroma da tudi jasno izrazite vaše mnenje, da je potrebno spoštovati določene pogodbe, ki so bile podpisane in sprejete, ker tudi to si od vas želijo zunaj, te slovenske narodne skupnosti oziroma tudi Slovenci v zamejstvu. Verjamem, da se trudite, verjamem, da poskušate čim več narediti, ampak mislim, da glede na odzive, ki jih dobivamo iz zamejstva oziroma o teh slovenskih narodnih skupnosti je dostikrat slišati prav to, da država takšna kot sama premalo povzdigne glas tudi v svetovnem oziroma v evropskem merilu glede zaščite teh slovenskih narodnih skupnost oziroma Slovencev v zamejstvu. Hvala.