Govor

Dušan Šiško

Spoštovani! Ura je 17. Pričenjam 6. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Spoštovani vsi prisotni, državni sekretar ter ostali prisotni, pričenjam 6. nujno sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Ob začetku seje bi vas vljudno prosil, da glede na zdravstvena napotila tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Udovč Mateja, Lep Juri, Žiža Felice. Na seji kot nadomestni člani oziroma članice komisije s pooblastili sodelujejo Franc Rosec namesto Francija Kepe iz Poslanske skupine SDS, mag. Dejan Kaloh namesto Jožeta Tanka iz SDS, mag. Karmen Furman namesto Janeza Moškriča Poslanska skupina SDS, iz Levica Boštjan Koražija namesto Violete Tomić in iz LMŠ Jože Lenart nadomešča Lidijo Divjak Mirnik.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni dr. Helena Jaklič, ministrica brez resorja prisotna za področje odnosa med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu, ki je udeležbo na današnji seji zaradi službene odsotnosti opravičila, tako da jo nadomešča državni sekretar dr. Dejan Valentinčič ter predstavnica Ministrstva za finance, Klavdija Štimec.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje komisije. S sklicem seje ste prejeli vabilo z dnevnim redom. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. Komisiji uvodoma predlagam, da združimo obravnavo obeh točk dnevnega reda. Ali temu predlogu kdo nasprotuje? Vidim, da ne.

Tako prehajamo na 1. IN 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – NA OBRAVNAVO PREDLOGA SPREMEMB PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2022 IN PREDLOGA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2023.

Predlog sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 in Predlog proračuna Republike Slovenije za leto 2023 je dne 30. 9. 2021 Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije in sta objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Obravnavali jih bomo na podlagi 41., 166. in 157. člena Poslovnika Državnega zbora kot zainteresirano delovno telo zgolj z vidika svojih pristojnosti na delovnem področju komisije, torej v delu, ki se nanaša na proračunskega uporabnika Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Drage kolegice in kolegi! Do tega trenutka nisem prejel nobenega predloga za amandma komisije. Predstavnico Ministrstva za finance pa sedaj prosim, da poda uvodno obrazložitev Predloga sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2022 in Predloga proračuna Republike Slovenije za leto 2023. Vljudno vas prosim, da se zaradi izdelave zapisa seje uvodoma predstavite. Imate besedo.