Govor

Robert Polnar

Hvala, gospa državna sekretarka.

Kolegice in kolegi, želi kdo razpravljati? (Ne.) Ne želi.

Tudi k temu predlogu ni bilo vloženih amandmajev, zato dajem na glasovanje naslednji predlog mnenja: »Odbor za finance podpira predlog stališča Republike Slovenije do predloga Uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostavitvi mehanizma za ogljično prilagoditev na mejah in predlaga Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.« Glasujemo.

Kdo je za? (11 članov.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto, in tudi v tem primeru bo Odbor za finance Odboru za zadeve Evropske unije poročal v pisni obliki.

S tem zaključujem 2. točko dnevnega reda.

In prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE 2022 DO 2024.

Predlog odloka je Državnemu zboru predložila Vlada, in sicer 30. septembra. Odbor predlog odloka obravnava na podlagi 6. odstavka 6. člena Zakona o fiskalnem pravilu kot matično delovno telo. Tudi na podlagi 107., 108., 169.a in 171. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so vabljeni Ministrstvo za finance, Fiskalni svet, Urad za makroekonomske analize in razvoj ter Zakonodajno-pravna služba.

Predlog odloka je osnovno gradivo, zraven pa smo prejeli še naslednja gradiva: oceno Fiskalnega sveta, oceno Proračunskih dokumentov za leti 2022 in 2023 z dne 15. oktobra, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 18. oktobra in pa stališče Vlade do ocene Fiskalnega sveta z dne 21. oktobra. Rok za vložitev amandmajev je potekel z začetkom obravnave predloga odloka in k temu odloku ni bilo vloženih amandmajev.

Spoštovani kolegice in kolegi!

Preden preidemo na obravnavo odloka, se pravi, 3. točke dnevnega reda današnje seje, smatram za potrebno, da vse nas spomnim kakšne naloge nas še čakajo v prihodnosti glede sprejemanja proračunskih dokumentov. Mi bomo imeli 3. novembra letos sejo, redno sejo Odbora za finance, ki je že sklicana, na kateri bomo v okviru 3. točke dnevnega reda obravnavali Predlog sprememb Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država od let 2020 do 2022. Konkretno gre za spremembe za leto 2021. to se pravi, to bo 3. novembra letos. Seja je že sklicana. Po načrtu oziroma po časovnem zaporedju dogodkov, je v petek, 12. novembra, predviden sklic seje na kateri bomo obravnavali predlog oziroma dopolnjen predlog proračuna za leto 2023, tisto kar imamo danes na 4. točki dnevnega reda. In tukaj gre za to, da moramo to zadevo opraviti tri dni pred sklicem redne seje, katera je napovedana oziroma po letnem načrtu dela Državnega zbora, napovedana za 15. november letošnjega leta.

V soboto, 13. 11. bomo imeli naslednjo sejo Odbora za finance, na kateri bomo obravnavali opredelitev do vloženih amandmajev in pa sprejem amandmajev k Predlogu sprememb proračuna za leto 2022. Na tej seji bomo tudi obravnavali Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2022 in 2023. To je okvirno tisto kar moramo storiti za vašo informacijo in orientacijo. Vem, da je teh dogodkov, vsega ostalega tako veliko, da verjamem, da je temu težko slediti.

Tole pa sem želel povedati predvsem z dveh namenov. Vse kar se tiče potencialnih razprav za današnjo sejo govorim in bi se nanašale na leto 2021 in ne vložitev rebalansa proračuna s strani Vlade, bo tema na seji Odbora za finance 3. novembra, kjer bomo obravnavali predložen Predlog sprememb Odloka o okviru 2020-2022. Danes tudi ni tema Predlog sprememb proračuna za leto 2022, zato vas vse vljudno prosim, da o teh temah ne razpravljate. Razpravljamo samo o tistem kar je na dnevnem redu.

Na dnevnem redu torej zdaj, 3. TOČKA DNEVNEGA REDA – PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O OKVIRU ZA PRIPRAVO PRORAČUNOV SEKTORJA DRŽAVA ZA OBDOBJE OD 2022 DO 2024.

Pričenjam z drugo obravnavo predloga odloka o kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili glasovanje in razpravo o posameznih delih oziroma členih odloka.

Za uvod dajem besedo predstavniku Vlade, minister za finance, gospod Andrej Šircelj.

Prosim.