Govor

Mitja Slavinec

Predsednica, hvala lepa za besedo. Lep pozdrav poslanke, poslanci, ostali zbrani!

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ugotavljamo, da predlog proračuna zasleduje potrebe te družbe in predvsem cilje za katere se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zavzema. To poudarjam prav zaradi tega, kajti v času v katerem živimo in v preteklih letih je nastala na področju našega izobraževanja, znanosti, visokega šolstva zelo globoka vrzel, ki jo je treba sedaj toliko bolj skrbno zapolniti in usmeriti v prihodnost vse možne potenciale, ki jih imamo. Tukaj imam v mislih tudi sodelovanje različnih ministrstev, kajti vsako ministrstvo je na svoj način povezano z izobraževanjem, znanostjo, športom in prav na osnovi teh vse sinergijskih učinkov bomo lahko toliko bolj učinkoviti.

Glede proračuna, ki se pa neposredno nanaša na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izpostavljam na prvem mestu predvsem povečanje sredstev za znanost, kar je v tudi neposredni korelaciji z novelo zakona o znanstveno raziskovalni razvojni dejavnosti, ki je sedaj v proceduri v tem državnem zboru in kjer je predvideno prav to povečanje sredstev za znanost. In to na način, da bo ta znanost lahko čim prej in v čim večji meri koristila naši družbi, gospodarstvu in bo torej tem bolj aplikativno lahko povezana.

Naslednja stvar, ki jo želimo izpostaviti je povečanje sredstev za investicije za šolske znanstvene in športne investicije, predvsem namenjeno občinam, kjer v tem predlogu vidimo, da je povečanje sredstev na nivoju 2,7 kratnika več kot v preteklih desetih letih. Mi smo se zelo zavedali, da v preteklih desetih letih so izpadla praktično vsa sredstva namenjena v tako nove investicije, kakor tudi v združevanje obstoječih objektov, zato je tudi razpis, ki je sedaj po desetih letih bil objavljen in je v teku, bil deželen tolikšnega interesa, kar trikratnih sredstev prvotno razpisanih in z zadovoljstvom ugotavljamo, da so dodatna sredstva sedaj tudi razporejena po občinah, po celotni Sloveniji, kar je prav tako v duhu zasledovanja politike skladnejšega regionalnega razvoja. To je na področju šolstva še toliko bolj pomembno.

Naj izpostavim, da je za 126 projektov predvidenih približno 116 milijonov. Prav tako se krepi visokošolski prostor, kjer je posebna pozornost namenjena tistim smerem, ki so deficitarne, ki jih naša družba najbolj potrebuje. Na tem mestu izpostavljam medicino, računalništvo, kakor tudi vse druge naravoslovno tehnične usmeritve in tudi na ministrstvu ves čas zasledujemo ta cilj, da morajo javne univerze za javni denar zasledovati potrebe te družbe, gospodarstva in vseh podstati, katerim služimo.

Na področju srednjega šolstva pričakujemo porast generacij in s tem seveda tudi povečano število vpisa, kar je po več letnem upadu sedaj ta pozitivni trend toliko bolj »ohrabljajoč« in zato nas veseli, da bo tudi dovolj sredstev na tem področju.

Glede vrtcev je drugi otrok v vrtcu, bo drugi otrok v vrtcu brezplačen in brez kakršnihkoli omejitev pa bo tudi tretji oziroma vsi nadaljnji otroci v vrtcu brezplačni. Na ta način se zavedamo, kakšne so obremenitve družin z večjim številom otrok, sploh v vrtcu, po eni strani, po drugi strani pa seveda tudi zasledujemo politiko dviga natalitete v Sloveniji.

Na področju osnovnih šol se rahljajo normativi, za recimo svetovalne delavce, knjižničarje, vpeljan je dietni kuhar, kjer ob vseh strokovnih kompetencah poskušamo poskrbeti tudi za tale dodatni standard za izboljšanje standarda na področju vseh vzporednih aktivnosti, ki jih osnovnošolci so deležni.

Izobraževanje odraslih je zelo pomemben segment, kajti, živimo v družbi, ki se mora nenehno prilagajati na spremembe in učeča se družba je edina tista, ki je lahko konkurenčna, ki je lahko konkurenčna navzven in zaradi tega je povečanje skoraj 4 milijone evrov na področju izobraževanja odraslih, zelo, zelo dobra garancija, da naša družba ne bo zaostajala, ne bo zaostajala na področju konkurenčnosti z tujino in seveda tudi, da bodo naša podjetja lahko zasledovala in sledila vsem sodobnim trendom, ki so prav na področju uvajanja novih tehnologij, digitalizacije, trajnostnega gospodarstva, tudi tista paradigma, na katero celotna Evropska unija najbolj stavi.

In, nenaključno se nazadnje dotikam športa, saj so športniki tisti, ki nas v zadnjem času in tudi prej, najbolj razveselijo po eni strani in po drugi strani, seveda tudi so daleč najbolj uspešni ambasadorji Slovenije v svetu in zaradi tega tukaj izpostavljam povečanje za 5,2(?) milijona na področju športa, ki ga bomo prav tako v največji meri namenjali za investicije in to so tiste investicije, ki bodo zagotavljale šport za vse, tudi rekreacijo, čim širši krog naših državljank in državljanov, da se lahko od mladih nog vključijo v športne aktivnosti in tako ustvarjamo bazo vse do vrhunskega športa, pa poudarjam, da ta šport za široke množice toliko bolj pomemben. In po drugi strani zdrav življenjski slog, saj investicija na tem področju prihrani marsikatera sredstva, recimo, na področju zdravstva in kakršnekoli druge kurative.

Mi seveda ta predlog podpiramo in se vam zahvaljujem za pozornost.