Govor

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi.

Pričenjam 33. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vse prisotne prav lepo pozdravljam, predvsem še cenjene goste, ministra Vizjaka, državnega sekretarja.

Naj na začetku povem, da je opravičen z današnje seje naš poslanski kolega Ivan Hršak iz Poslanske skupine Desus. Kot s pooblastili pa zaenkrat nimam nikogar, da sodeluje na tej seji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s 3 točkami. Po sklicu seje v sredo, 20. 10. 2021 pa sem vam posredoval širitev z 12 novimi točkami dnevnega reda, in sicer z 12 predlogi stališč oziroma zadev Evropske unije. Glede na to, da je skrajni rok za obravnavo dokumenta v Državnem zboru ta petek, po poslovniku pa mora na matičnem delovnem telesu predloge stališč obravnavati še Odbor za zadeve Evropske unije kot pristojni odbor, je danes skrajni rok za obravnavo teh dokumentov na našem odboru. V skladu s tretjim in šestim odstavkom 154.d člena Poslovnika Državnega zbora je razširitev dnevnega reda določena oziroma o njej ni potrebno glasovati. Sprejeto razširitev bomo tako obravnavali kot nove od 1.a do 1.l točke dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG DELA IN FINANČNI NAČRT AGENCIJE ZA ENERGIJO ZA LETO 2022.

Kot gradivo ste prejeli program dela in finančni načrt Agencije za energijo za leto 2022 z dne 30. 9. 2021 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 22. 10. 2021. K točkam dnevnega reda smo povabili: Agencijo za energijo, Ministrstvo za infrastrukturo ter Komisijo Državnega sveta za lokalno samoupravo in in regionalni razvoj.

Opomba pred začetkom obravnave. Program dela in finančni načrt Agencije za energijo za leto 2022 je bil posredovan Državnemu zboru na podlagi petega odstavka 399. člena Energetskega zakona, ki določa, da mora k programu dela in finančnemu načrtu agencije dati soglasje Državni zbor, pri čem našteje, da sta program dela in finančni načrt agencije potrjena, če Državni zbor v 3 mesecih po njunem prejemu ne odloči drugače. Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor bo tako kot matično delovno telo opravil razpravo in predloženem dokumenti in po končani razpravi glasoval o predlogu sklepa, v katerem odbor predlaga Državnemu zboru, da da soglasje k programu in finančnemu načrtu agencije za leto 2022.

Pričenjam torej z obravnavo programa dela in finančnega načrta agencije za leto 2022. Besedo dajem predstavnici oziroma direktorici, mag. Duški Godina.