Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene in vse ostale prisotne najprej lepo pozdravljam!

Začenjam s 55. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani in članice odbora, in sicer gospod Robert Polnar in mag. Bojana Muršič. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo Alenka Jeraj, ki nadomešča mag. Branka Grimsa, Jani Ivanuša, ki nadomešča poslanca Dušana Šiška, mag. Meira Hot nadomešča mag. Bojano Muršič, Gregor Perič nadomešča poslanca Dušana Verbiča in Boris Doblekar nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert.

S sklicem seje ste sprejeli naslednji dnevni red seje obora, in sicer predlog priporočila v zvezi z zaskrbljujočimi razmerami v državi in nujnost predčasnih volitev EPA2181-VIII. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem tega odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNENVEGA REDA – OBRAVNAVA PREDLOGA PRIPOROČILA. V zvezi s to točko ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer zahtevo skupine poslank in poslancev, prvopodpisani je dr. Matej Tašner Vatovec za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogi priporočil, mnenje Zakonodajno-pravne službe in pa mnenje Vlade. K točki dnevnega reda so vabljeni v imenu predlagateljev zahteve dr. Matej Tašner Vatovec, Lidija Divjak Mirnik, mag. Meira Hot, mag. Andrej Rajh in Janja Sluga.

Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša se je opravičil, minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je prav tako opravičil, vabljeni pa so še bili generalni direktor policije dr. Anton Olaj in Zakonodajno-pravna služba. Rok za vlaganje amandmajev je do zaključka obravnave predloga priporočila na sejo odbora.

Pričenjam z obravnavo predloga priporočila v katerem bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih točkah predlaganega priporočila.

Želijo predlagatelji predloga priporočila podati dopolnilno obrazložitev k posameznim točkam? (Da.)

Gospod dr. Tašner Vatovec, imate besedo.