Govor

Robert Polnar

Spoštovane gospe, cenjeni gospodje, dobro jutro.

Pričenjam 63. nujno sejo Odbora za finance. Seja je bila sklicana na zahtevo poslanskih skupin SDS, NSi in SMC na podlagi drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da sta zadržana in se seje ne moreta udeležiti poslanca Luka Mesec in Primož Siter. Prejel pa sem nekatera pooblastila. In kot nadomestni člani na seji odbora sodelujejo: poslanka Tina Heferle namesto poslanca Igorja Pečka iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca; poslanec Aleksander Reberšek namesto poslanca Jožefa Horvata iz Poslanske skupine Nova Slovenija; poslanec Frani Kepa namesto poslanke Suzane Lep Šimenko iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. V poslovniškem roku nisem prejel dodatnih predlogov v zvezi z dnevnim redom, zato ugotavljam, da je sprejet dnevni red, kakor vam je bil poslan.

Imamo 1 TOČKO DNEVNEGA REDA, KI SE GLASI - VPLIV IN POSLEDICE SODBE EVROPSKEGA SODIŠČA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE V TOŽBI RAZLAŠČENIH VLAGATELJEV V BANČNE DELNICE IN PODREJENE OBVEZNICE ZOPER SLOVENIJO NA PRIHODNJO FISKALNO POLITIKO DRŽAVE IN SPOŠTOVANJE ČLOVEKOVIH PRAVIC V REPUBLIKI SLOVENIJI.

Zahtevo poslanskih skupin SDS, NSi in SMC za sklic nujne seje Odbora za finance ste prejeli 30. septembra. Predlagatelj je dal 6. oktobra soglasje za podaljšanje roka sklica seje in 19. oktobra smo pridobili tudi soglasje predsednika Državnega zbora za sklic seje v času, ki je sicer predviden za delo v poslanskih skupinah. Na sejo so bili povabljeni predstavniki predlagateljev, vsi trije vodje poslanskih skupin. Namesto teh treh bosta danes v vlogi predlagateljev poslanca Jure Ferjan in Aleksander Reberšek. Povabljeno je bilo Ministrstvo za finance, mag. Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, povabljeno je bilo Ustavno sodišče in trije posamezniki oziroma posameznica, gospa Alenka Bratušek, gospod Uroš Čufer in gospod Boštjan Jazbec. Od teh povabljenih se je opravičil guverner Banke Slovenije aktualni, gospod Boštjan Vasle. Namesto njega je danes tu v imenu Banke Slovenije prisoten gospod Jurij Žitko, to je direktor pravnega oddelka Banke Slovenije. Prejeli ste tudi dodatno gradivo, in sicer je Poslanska skupina SAB poslala gradivo, prejeli ste ga v varovani predal in predlog za dodatno vabljene z dne 21. 10. 2021. Toliko, gospe in gospodje, za uvod.

Moram pa povedati še, da je današnji čas za sejo rezerviran do 14. ure. Obvestili so me, da je zaželeno, da do 13.30 ure izpraznimo veliki salon, zato ker ga morajo razkužiti in prezračiti za izvedbo naslednje seje, ki bo ob dveh, in sicer bo to Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Zato vas obveščam, da v kolikor do 13.30 ure ne bomo dokončali današnje seje, jo bom prekinil in jo bomo nadaljevali v enem od naslednjih terminov, o katerem boste obveščeni naknadno. Zdaj pa dajem besedo predlagateljem zahteve za sklic seje odbora, in sicer bo najprej dobil besedo poslanec Jure Ferjan.

Prosim.