Govor

Dušan Šiško

Spoštovani predsednik komisije, spoštovane kolegice poslanke in poslanci.

Kot ste seznanjeni, sem 23. septembra v proceduro Državnega zbora vložil pobudo občine Krško za pridobitev status mestne občine in s tem uresničitev želje občanov, občinskega sveta in vseh lokalnih odborov 10 političnih strank, ki so zastopane v njem. Pobudo utemeljujemo s številnimi argumenti. Jaz jih bom navedel le nekaj. Republiki Sloveniji je potrebno uresničiti in uveljaviti eno temeljnih načel lokalne samouprave, to je decentralizacija. V času priprave nove pokrajinske zakonodaje se je tako kot že vsakič doslej vseh šest posavskih občin odločilo za samostojno pokrajino Posavje.

Ob oblikovanju pokrajin je nujno potrebno določiti močan center oziroma mu dodeliti status mestne občine, ki bi to vlogo samo poudaril in okrepil. Občina Krško si je v preteklosti že prizadevala pridobiti status mestne občine a je bila zavrnjena. Izpolnjuje pogoje, kot nekatere druge občine, ki mestni status že imajo. V občini Krško poteka postopek združevanja naselij v močno mesto Krško, ki že sedaj deluje kot mesto in ga kot takšnega prebivalci občine Krško tudi sprejemamo.

Glede na prihajajoče investicije na področju energetike še zlasti zaradi priprav na gradnjo jedrske elektrarne Krško 2, ki jo podpira vsa slovenska politika je v Krškem pričakovati bistveno povečanje števila delovnih mest. Skratka v Krškem ocenjujemo, da je zdaj primeren čas za pridobitev statusa mestne občine Krško. Kot veste smo na Kolegiju predsednika Državnega zbora dne 5. 10. sprejeli sklep za obravnavo tega predloga po hitrem postopku. V četrtek, 21. oktobra, se pravi prejšnji teden je za pobudo v Državnem svetu že obravnavala njegova Komisija za lokalno samoupravo. Iz poročila je tudi razvidno, da komisija podpira zakonodajno pobudo za podelitev statusa mestne občine Krško kot že obstoječemu gospodarskemu, upravnemu, geografskemu, prometnemu in kulturnemu središču Posavje.

S tem bi se tudi okrepila njena vloga močnega centra v Posavju in tudi širšem območju Jugovzhodne Slovenije. Po mnenju večine članov komisije je naš zakonodajni predlog upravičen, ker občna Krško že opravlja enake funkcije kot ostale mestne občine, pri čemer je glede na njen razvojni potencial tudi pričakovati, da bo prej ali slej izpolnila tudi veljavne zakonske pogoje glede števila prebivalcev in delovnih mest.

Toliko z moje strani. Več pa bo predstavil in pobudo dodatno utemeljil župan mag. Miran Stanko, ki je župan občine Krško že od leta 2012 in prej tri mandate občinski svetnik. Hvala predsednik.